Amsterdam zal verzet tegen treintaxi staken

AMSTERDAM, 17 APRIL. De Amsterdamse taxibedrijven, verenigd in het Centraal Bureau voor Taxi's (CBvT), geven hun verzet op tegen de treintaxi bij station Zuid/WTC.

Ze willen nu zo snel mogelijk gaan praten over de invoering van treintaxi's in Amsterdam zelf. Dit blijkt uit een verklaring die het CBvT gisteravond heeft uitgegeven.

Het college van beroep voor het bedrijfsleven besliste gistermiddag in een door het CBvT aangespannen kort geding tegen de AZAM, de instantie die de taxivergunningen verleent in Amsterdam en omstreken, dat de treintaxi's mogen blijven rijden vanaf het NS-station Amsterdam Zuid/WTC. Volgens de voorzitter van het college, C. de Gooijer, voldoet de opzet van de treintaxi aan alle eisen die de wet daaraan stelt. Het college oordeelde eveneens dat het bezwaar tegen het - relatief lage - tarief van de treintaxi niet opgaat. “De Wet op het personenvervoer biedt de mogelijkheid contractvervoer tegen een afgesproken tarief uit te voeren”, aldus de uitspraak.

In een reactie op de uitspraak verklaarde de raadsman van het Amsterdamse Centraal Bureau voor Taxi's, mr. J. van Meurs, dat hij de uitspraak als een “finaal oordeel” beschouwt. “De Amsterdamse taxichauffeurs hebben hun zaak verloren, de treintaxi gaat gewoon rijden”, sprak hij na afloop van de zitting.

Nu blijkt dat de treintaxi's in Amsterdam-Zuid niet zijn weg te krijgen, hebben de bij het CBvT aangesloten taxibedrijven besloten het verzet ertegen op te geven en een radicaal andere koers te kiezen. Zij willen nu dat alle aangesloten bedrijven kunnen deelnemen aan treintaxiprojecten in Amsterdam. Ze zullen op korte termijn contact opnemen met het openbaar lichaam AZAM en Vof Treintaxi. Volgens de woordvoerder van het CBvT “doen we er nu alles aan om onze taxichauffeurs rustig te houden.”

In een advertentie die vandaag in een aantal landelijke dagbladen zal verschijnen onder de kop "Het is zo wel mooi geweest', spreken zo'n vijftig Noordhollandse taxibedrijven, taxicentrales en taxi-organisaties de hoop uit dat de protest-acties van hun Amsterdamse collega's “tot een einde komen”. Volgens de ondertekenaars van de advertentie behoren de Amsterdamse chauffeurs “die menen door intimidatie hun eigen recht te kunnen maken” tot een kleine groep die de taxibranche een negatieve publiciteit geeft. De Noordhollandse taxichauffeurs bedanken de autoriteiten en de politie voor hun duidelijke stellingname in het treintaxi-conflict.