Zeker tien doden bij bomaanslag in Bogotá

BOGOTÁ, 16 APRIL. Bij een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn gistermiddag ten minste tien mensen om het leven gekomen en zeker honderd gewond geraakt. Een zware autobom, bestaande uit 50 tot 100 kilo dynamiet, explodeerde op een parkeerplaats van een winkelcentrum, kort na de lunchpauze. De bom sloeg een krater van bijna vier meter breed en een meter diep. Alle ruiten van een nabijgelegen kantoorgebouw van tien verdiepingen werden uit de sponningen geblazen. Tientallen auto's werden verwoest. Een meisje van vijf, dat in een van de wagens was achtergelaten, werd aan stukken gereten.

De Colombiaanse regering heeft het drugskartel van Medellin verantwoordelijk gesteld voor de aanslag. Kartelleider Pablo Escobar is sinds juli vorig jaar voortvluchtig. De Colombiaanse autoriteiten hebben een losgeld van bijna tien miljoen gulden op zijn hoofd gezet. President Cesar Gaviria heeft onmiddellijk zijn kabinet in spoedzitting bijeengeroepen om nieuwe maatregelen tegen de drugsmafia en tegen linkse guerrillastrijders te bespreken.

De aanslag van gisteren was de eerste sinds ruim veertig dagen in Colombia. De laatste autobom ontplofte op 5 maart in het centrum van Bogotá. Sinds begin dit jaar ontploften in Colombia negen autobommen, waardoor 52 personen om het leven kwamen en 383 mensen gewond raakten. De zwaarste ontploffing deed zich voor op 30 januari, toen 22 mensen de dood vonden. (AP, Reuter)