Woning 9,5 pct duurder in kwartaal

ROTTERDAM, 16 APRIL. De grote vraag naar eensgezinswoningen tussen 175.000 gulden en 200.000 gulden heeft ertoe geleid dat de prijs van deze woningen de eerste drie maanden van dit jaar met gemiddeld 9,5 procent is gestegen. De gemiddelde prijs van een Nederlands huis is in het eerste kwartaal gestegen tot 199.600 gulden, tegen 186.100 gulden een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren heeft geprestenteerd. Volgens de NVM lopen veel kopers nu het gevaar te veel te betalen voor de bestaande woningen, die duur zijn in vergelijking met wat nog niet gebouwde nieuwbouwwoningen straks na voltooiing waard zijn.

De vraag voor deze woningen komt vooral van een groeiend aantal mensen die voor het eerst een huis kopen. “Veel mensen stappen zo uit het ouderlijk huis in ene koopwoning, onder meer door de lage rente en een soort nieuwe zakelijkheid waarbij een huis als een goede investering wordt gezien. Daarnaast zijn er huurders voor wie het met al die huurverhogingen aantrekkelijk wordt om te gaan kopen”, zegt een NVM-woordvoerder.

Voor deze groep zijn er te weinig woningen, vooral door het gebrek aan nieuwbouw. Niet alleen in de gevraagde categorie, maar ook in de categorie daarboven waardoor er geen doorstroming is. De vraag naar bestaande woningen is daardoor enorm toegenomen, wat behalve in de hoge prijs ook tot uitdrukking komt de daling van het aantal dagen dat een huis in de verkoop staat (van 93 naar 73 dagen).