Winkelcentrum in Utrecht krijgt "facelift'

UTRECHT, 16 APRIL. In het gebied rond het winkel- en kantorencomplex Hoog Catharijne in Utrecht wordt 300.000 vierkante meter kantoorruimte en 23.000 vierkante meter winkelruimte gerealiseerd.

Tevens worden er bijna duizend woningen gebouwd. Deze "facelift' van Hoog Catharijne is een van de onderdelen van het Masterplan Utrecht City Projekt dat vanmiddag is gepresenteerd door de initiatiefnemers: het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds, de Jaarbeurs, de NS en de gemeente Utrecht. Het grootschalige plan, dat ruim 1,4 miljard gaat kosten, moet in de komende 15 jaar uitgevoerd worden.

Doel van het plan is de leefbaarheid van het gebied rond het Centraal Station te verhogen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar bedrijfs- en woonruimte in de stad. Een van de meest ingrijpende onderdelen is het voornemen om de in de jaren '60 gedempte en geasfalteerde Catharijnesingel weer af te graven waarbij het water uitkomt op de Singel. Nieuw te bouwen woningen en winkels moeten het gebouw van Hoog Catharijne aan de nieuwe Catharijnesingel aan het oog ontrekken. De Catharijnesingel moet gaan lijken op de Oude Gracht, inclusief de karakteristieke werven.

Het muziekcentrum Vredenburg wordt met een zaal uitgebreid. Boven het centrum komen 200 nieuwe woningen. Een deel van het pand van Peek en Cloppenburg wordt afgebroken, zodat een verbinding ontstaat tussen het Vredenburg, de nieuwe Catharijnesingel en het stationsplein.

Ook aan de andere kant van Hoog Catharijne bij het Centraal Station moet nieuwe bebouwing het uitzicht op het winkelcentrum verhullen. Bij het station verdwijnen de taxi-standplaats, de sneltramhalte en de bovengrondse fietsenstallingen. Nieuwe fietsenstallingen met 7.000 plaatsen worden naar onder de grond verplaatst.

Aan de Jaarbeurszijde van het station zijn de meeste nieuwe kantoren gepland. De Croeselaan wordt "verkeersluw' gemaakt en er komen ongeveer 300 nieuwe woningen. De Mineurslaan wordt een 35 meter brede laan, aan weerszijden omgeven met kantoortorens van 70 tot 90 meter hoog. Op het Jaarbeursplein komt een nieuw gebouw waarin behalve kantoren ook een bibliotheek, winkels, horecagelegenheden en een casino gevestigd worden.

Voordat alle plannen kunnen worden uitgevoerd, moet de gemeenteraad nog goedkeuring verlenen. De verwachting is dat het Utrecht City Projekt goed zal zijn voor 12.000 nieuwe arbeidsplaatsen.