VN-macht door Rode Khmer met de dood bedreigd

PHNOM PENH, 16 APRIL. De Rode Khmer heeft in verscheidene delen van Cambodja aanplakbiljetten opgehangen waarin de bevolking wordt gewaarschuwd niet deel te nemen aan de verkiezingen van 23 tot 27 mei en personeel van de Verenigde Naties met de dood wordt bedreigd. Dat hebben functionarissen van de VN in Cambodja vandaag meegedeeld.

Maar volgens Eric Falt, de woordvoerder van de VN-autoriteiten in Cambodja (UNTAC), loopt het vredesproces geen gevaar en zullen de verkiezingen gewoon doorgaan. “Ondanks alle berichten over ellende en dreiging kan ik u verzekeren dat de situatie betrekkelijk kalm en stabiel is in het grootste deel van Cambodja”, zei Falt op een persconferentie. Alleen in de provincies Siem Reap en Kompong is het onrustig, aldus Falt. De campagnes van de politieke partijen noemde hij tot nu toe een succes.

Deze week hief de Rode Khmer zijn kantoor in de hoofdstad Phnom Penh op en trok de factie zich terug uit de Hoge Nationale Raad, het Cambodjaanse interimbewind. Maar volgens de VN verandert dit niets aan het plan Cambodja terug te brengen naar de democratie.

Verscheidene van de 630 VN-vrijwilligers komen echter tot een andere conclusie. Na de moord op een van hen, de Japanner Atsuhito Nakata, vorige week in Kompong Thom, heeft een aantal van hen te kennen gegeven hun taak op te geven. Van de 20 collega's van Nakata zijn slechts twee bereid hun werk voort te zetten. Ook uit andere provincies komen berichten over vrijwilligers die hun taak willen neerleggen.

Voor de 16.000 UNTAC-militairen en de 5.000 civiele VN-medewerkers ligt de zaak anders. Zij krijgen zeer goed betaald en voor velen is dat alleen al genoeg reden om hun taak af te maken.

De bedreigingen van de Rode Khmer hebben niet geleid tot extra veiligheidsmaatregelen bij de ruim 700 Nederlandse mariniers in Cambodja.

De waakzaamheid was eerder al verhoogd, toen het gevaar van aanslagen toenam, aldus een woordvoerder. (AP, Reuter)