"Turbo Harry' is klaar bij Union

ROTTERDAM, 16 APRIL. Fietsenfabriek Union krijgt eind deze maand een nieuwe top. Zowel directeur ing. C. de Kriek (59) als president-commissaris prof.mr.dr. H.C.J.G. Janssen (51) stappen op.

De Kriek wordt opgevolgd door ir. N. de Jager, voorheen achtereenvolgens werkzaam bij Philips, Industriële Maatschappij en Inventum. De plaats van Janssen in de raad van commissarissen wordt ingenomen door I. van de Boor (ex-NMB), maar het staat nog niet vast dat hij ook president-commissaris wordt.

Janssens termijn zit erop en is “wegens drukke werkzaamheden niet voor herbenoeming beschikbaar”, aldus een schrijven aan de aandeelhouders die 28 april bijeenkomen. “De tien jaar zijn vol. De klus is af”, motiveert Janssen zijn vertrek bij Union. Begin jaren tachtig deed hij zijn intrede bij het de toen op de rand van de afgrond balancerende fietsenfabriek in het Overijsselse Nieuwleusen. “Nu meen ik Union met recht de parel van de parallelmarkt te mogen noemen. Dus mijn werk is af.”

Janssen kwam eind vorig jaar in het nieuws toen hij door de grootaandeelhouder Ditcorp III werd weggewerkt als president-commissaris bij Management Share. Hij is daarover nog in een juridische procedure gewikkeld. Janssen wil zich meer gaan wijden aan zijn nieuwe leerstoel "internationale handelsbetrekkingen', waarvoor hij vier dagen in de week verbonden is aan de Technische Universiteit Twente.

De afgelopen 20 jaar was Janssen, bijgenaamd "turbo Harry', aan dezelfde universiteit hoogleraar ondernemingsrecht en sociaal-economisch recht, een baan die hij combineerde met een reeks functies bij bedrijven. Bij de selectie daarvan liet hij zich onder andere leiden door het "fanfare-model', zoals hij vijf jaar geleden tegen deze krant zei: “Als er in een bedrijf niet gelachen wordt, dan kunnen ze de deur beter sluiten. Ik kom er in elk geval niet over de drempel. Ik vertel liever de laatste mop dan dat ik citeer uit het laatste management-boek, want dat is meestal gigantisch gezwam”.

Eerder was Janssen president-commissaris bij Auping, de Twentse Slagers Combinatie en Sirex. Na Management Share en Union houdt hij nog een viertal commissariaten over, bij de Nederlandse Jute Industrie (NJI), Twente Technology Transfer (3T), Holland Heras en Management Share Belgium.