Trein-taxi wil geen tijdelijk bestand

AMSTERDAM, 16 APRIL. De komst van de trein-taxi dreigt de zakelijke verhoudingen binnen de taxi-wereld te verstoren. De noodzaak van de gesubsidieerde trein-taxi is nooit aangetoond. Bovendien is het Amsterdamse Centraal bureau voor taxi's onvoldoende betrokken bij de opzet van de treintaxi die is gestart bij het NS-station Amsterdam Zuid/WTC. Dat betoogde gistermiddag raadsman mr. J. van Meurs namens het CBT in het kort geding tegen de treintaxi.

In het kort geding, dat gisteren werd uitgevochten voor het college van beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag, weigerde vof-Treintaxi het project met treintaxi's bij het station Zuid/WTC stil te leggen tot maandag. Vof-Treintaxi was hiertoe verzocht door het beroepscollege, om verdere escalatie tussen taxi-chauffeurs en de trein-taxi te voorkomen.

Het college zal vanmiddag om drie uur uitspraak doen over de vraag of het treintaxi-project voortgezet mag worden. De verschillende partijen houden er rekening mee dat de behandeling van het geschil niet ontvankelijk wordt verklaard. In dat geval zal volgende week een kort geding bij de president van de Amsterdamse rechtbank worden aangespannen, aldus Van Meurs.

Het CBT wil daagde gisteren de vergunningverlenende instantie Azam, waarin de wethouders van Zaanstad, Amsterdam en Amstelveen zijn vertegenwoordigd, voor het beroepscollege. Het CBT verwijt de Azam ondermeer dat zij te weinig tijd hebben gekregen om hun mogelijke deelneming in het treintaxi-project te onderzoeken. Ook zou de Azam zich niet op de hoogte hebben gesteld of het contract tussen vof-Treintaxi en de exploiterende taxi-ondernemingen aan de wettelijke vereisten voldoet. Volgens het CBT is dat niet het geval.

Volgens mr. E. Lisser, die namens de Azam het woord voerde, voldoet het project aan alle wettelijke eisen. Hij betwijfelt of de drie treintaxi's aan de rand van Amsterdam nadelige effecten voor het reguliere taxivervoer met zich meebrengen. Directeur mr. H. Blommers van vof-Treintaxi voegt hier desgevraagd aan toe dat het CBT wel degelijk is benaderd voor samenwerking, maar dat het Amsterdamse taxi-bureau vervolgens niets van zich liet horen.