Owen roept op tot bombardement; Overgave Srebenica aan Serviërs nabij

SARAJEVO, 16 APRIL. De moslim-enclave Srebrenica in Bosnië dreigt door de Bosnische Serviërs te worden ingenomen. Vanochtend begonnen onderhandelingen over de overgave.

EG-bemiddelaar Lord David Owen heeft vandaag de Westerse landen opgeroepen tot selectieve bombardementen op de Servische aanvoerlijnen in Bosnië, als Belgrado niet zelf de aanvoer stopzet. “Het probleem is we de Russen voor een dergelijke actie kunnen winnen”, aldus Owen.

De Serviërs lanceerden gisteren een aanval op Srebrenica, waarbij zij opnieuw de stad beschoten en erin slaagden enkele verdedigingslinies van de moslims op te rollen. De informatie over de opmars was afkomstig van radio-amateurs in Srebrenica, maar werd vandaag bevestigd door VN-waarnemers ter plaatse. Volgens de radio-amateurs zijn de Serviërs het centrum van Srebrenica tot op twee kilometer genaderd. De Bosnische radio zweeg over de opmars, maar meldde wel dat de stad door de Serviërs zowel gisteren overdag als afgelopen nacht onder vuur was genomen. Daarbij zouden drie doden zijn gevallen. Het Bosnische leger meldde vandaag dat over overgave wordt onderhandeld.

De moslim-commandanten in de stad verboden gisteren de VN-hulporganisatie UNHCR opnieuw moslim-vluchtelingen naar Tuzla te evacueren. Een VN-konvooi was er eerder op de dag in geslaagd Srebrenica te bereiken. Het was de bedoeling om bij vertrek vluchtelingen te evacueren. Maar de moslim-commandanten wilden pas instemmen met een nieuwe evacuatie als eerst met helikopters gewonde mannelijke inwoners zouden worden geëvacueerd. Het VN-konvooi vertrok uiteindelijk uit Srebrenica met vijf gewonden. Bij eerdere gelegenheden hebben de VN-hulpverleners achtduizend moslims uit Srebrenica geëvacueerd.

Servische en moslim-commandanten hebben vanochtend in Sarajevo een bijeenkomst, waarop over een bestand bij Srebrenica zou worden gepraat, afgelast. De moslims bleven al twee keer eerder weg bij het overleg.

De afgelopen dagen zijn elders in Bosnië de spanningen tussen de Kroaten en de moslims - formeel bondgenoten - opnieuw toegenomen en is het op enkele plaatsen tot gevechten gekomen. Volgens een woordvoerder van de HVO, het Bosnisch-Kroatische leger, is in de buurt van Jablanica, in het zuidwesten van Bosnië-Herzegovina, sprake van “een echte oorlog” tussen de Kroaten en de moslims. De strijd is geëscaleerd nadat de moslims versterkingen hadden overgebracht naar hun bolwerk Konjic. Volgens de woordvoerder zal de HVO zich eveneens versterken als de moslim-aanvallen niet ophouden. De gevechten rond Jablanica bedreigen de bevoorrading van Centraal-Bosnië door de VN, aangezien de weg van de Kroatische kust naar die streken door Jablanica loopt. (Reuter, AP, AFP)