Oost Europa overlegt over EG-import

WARSCHAU, 16 APRIL. Polen heeft het afgelopen dinsdag ingestelde importverbod voor vlees en zuivel uit Oosteuropese landen, dat oorspronkelijk uit de EG afkomstig is, ingetrokken. De Poolse premier H. Suchocka heeft dit gisteren aan haar Tjechische ambtenoot V. Klaus meegedeeld. Dit maakte een officiële Tsjechische bron gisteren bekend.

De importen kunnen vandaag worden hervat. Praag noemde het Poolse embargo “onbegrijpelijk” en stelde zelf een importverbod in tegen Polen, de EG en de GOS-landen.

De lidstaten van de EG, gevolgd door Oostenrijk, besloten vorige week om de vleesimporten te stoppen uit alle voormalige Oostbloklanden gedurende een maand. De oorzaak was de besmettelijke ziekte mond- en klauwzeer. De ziekte was uitgebroken in Italië als gevolg van vleesimporten uit Slovenië.

Vandaag zullen de Visegrad-landen (Tjechië, Slowakije, Polen en Hongarije) in Praag op diplomatiek niveau overleg plegen. Doel is het formuleren van een gezamenlijk standpunt over de “discriminerende” maatregelen van de EG.

De Sloveense autoriteiten hebben inmiddels besloten tot een tijdelijk verbod op de import en tranport van vlees en zuivelprodukten uit EG-landen en uit Oostenrijk. Dit maakte een officiële bron vanmorgen bekend.

De maatregel blijft gedurende twee weken van kracht. Intussen moeten volgens de Sloveense autoriteiten de EG en Oostenrijk het importverbod op vlees en zuivelprodukten uit Slovenië opheffen. (AFP)