Nederland erkent toch republiek Macedonië

DEN HAAG, 16 APRIL. Nederland heeft de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië als staat erkend. Dat gebeurde na toetreding, op 8 april, van Macedonië tot de Verenigde Naties. Griekenland heeft lang tegen erkenning gepleit.

Toetreding tot de volkerenorganisatie houdt volgens artikel 4 van het Handvest van de Verenigde Naties automatisch ook de impliciete erkenning als vredelievende staat door de andere leden in. Het aanknopen van diplomatieke relaties gebeurt nog niet door Den Haag, aldus een woordvoerder van buitenlandse zaken. Nederland wacht de bemiddelingspogingen over de naam van de nieuwe staat en de vlag af.

In de Verenigde Naties heet Macedonië nu 'Fyrom', de 'Vroegere Joegoslavische Republiek Macedonië'. Vanuit de Tweede Kamer is sterke druk uitgeoefend op de regering om Macedonië te erkennen en te voorkomen dat ook daar gevechten uitbreken. PvdA en CDA willen ook dat Nederland snel financiële hulp biedt aan de nieuwe staat. De VN hebben waarnemers, waaronder vijf Nederlandse officieren, naar de grenzen van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië gestuurd om het 'oorlogsgevaar te beteugelen'.

Griekenland heeft lange tijd tegen de erkenning van Macedonië door de EG gepleit. Athene vreesde dat de nieuwe staat ook aanspraak zou maken op grondgebied in de Griekse provincie Macedonië en geen recht had om de naam Macedonië te voeren. Nederland heeft zich in een vroeg stadium hard gemaakt voor erkenning. Dat leidde tot een actie in Griekse grootwinkelbedrijven om Nederlandse produkten te weren. Omroepers van Griekse radiostations raadden Grieken aan geen kaas en bloemen uit Nederland te kopen uit protest tegen het Nederlandse diplomatieke offensief. Premier Lubbers betitelde in februari 1992 de actie vanuit een ander EG-land als een 'hele malle en droevige vertoning'.