MVV'er drie jaar bij PSV; Stuttgart laakt houding Meijer, VVCS en PSV

ROTTERDAM, 16 APRIL. Het bestuur van VfB Stuttgart zal zich morgen beraden over stappen tegen PSV, dat vanmiddag spitsspeler Erik Meijer voor drie jaar inlijfde. Meijer had al een mondeling akkoord bereikt met de Duitse club, die ook met Meijers vereniging MVV tot overeenstemming was gekomen. “Ik ben teleurgesteld in de houding van Meijer, ik vind dat de spelersvakbond in Nederland - die zijn belangen behartigt - een rol heeft gespeeld die schadelijk is voor de sport en PSV had met ons contact behoren op te nemen om te informeren naar de stand van de onderhandelingen”, zei manager Dieter Hoeness vanmiddag.

Stuttgart toonde de laatste maanden grote interesse voor de 23-jarige Limburger. Meermalen kwam een Duitse afvaardiging naar De Geusselt, maar eergisteren maakte Meijer een definitieve keuze. Persoonlijke omstandigheden gaven uiteindelijk de doorslag. Meijer wil het liefst in Limburg blijven wonen, omdat zijn vriendin daar als artsenbezoeker een baan heeft gevonden. Als PSV'er hoeft hij niet te verhuizen. Als Stuttgart-speler had de spits wel zijn geliefde provincie moeten verlaten.

“De carrière van zijn vriendin heeft ook in onze onderhandelingen een grote rol gespeeld. Het was van groot belang voor Erik en wij respecteerden dat. We hebben in Stuttgart goede contacten met grote bedrijven en hadden al vrijwel zeker een baan met goede vooruitzichten voor haar”, aldus Hoeness. Hij sprak gisteravond nog langdurig telefonisch met Meijer en kreeg naar zijn zeggen zelfs toen nog de verzekering dat de speler er nogmaals goed over na zou denken. “Maar als ik nu hoor dat hij bij PSV tekent is duidelijk welke beslissing hij heeft genomen.”

VfB Stuttgart zal nog bezien of en welke juridische stappen er genomen kunnen worden, maar “het heeft geen zin een speler onder dwang te halen”, aldus Hoeness. “Er zijn voetballers van wie de partner of vrouw te veel invloed heeft, waardoor spanningsvelden ontstaan.” De Stuttgart-manager laakt de houding van Peter Gerards, de vertegenwoordiger van de spelervakbond VVCS die Meijer in zijn onderhandelingen heeft bijgestaan. Gerards verschuilde zich volgens Hoeness achter de beslissing van de speler, maar heeft de voetbalwereld een slechte dienst bewezen door toe te zien hoe onderhandelingen die al zes weken liepen en op een handtekening na afgerond waren zo gemakkelijk afsprongen.

PSV praat nog maar heel kort serieus met Meijer. Op aandrang van Hans Westerhof heeft het PSV-bestuur gisteren extra geld beschikbaar gesteld. De coach is al jaren gecharmeerd van Meijer. In een regionale krant zegt Meijer vandaag dat “de beuk erin moet bij PSV”. Als aanhanger van het Britse voetbal denkt de huidige MVV'er voor het nodige vuurwerk te kunnen zorgen. In het artikel verklaart de spits verder dat hij MVV zal missen als gezelligheidsvereniging. Maar een salarisverhoging van vierhonderd procent was te aanlokkelijk om het aanbod van PSV te weigeren.