"Martelingen in China gaan door'

LONDEN, 16 APRIL. De internationale organisatie voor de rechten van de mens, Amnesty International heeft China er vandaag in een rapport van beschuldigd nog altijd op grote schaal gevangenen te martelen, ondanks het feit dat Peking na eerdere aantijgingen beterschap had beloofd.

“De Chinese regering heeft niet de vereiste hervormingen doorgevoerd om martelingen terug te dringen, die daardoor nog steeds wijdverbreid en systematisch zijn”, aldus Amnesty in een rapport. China ondertekende in 1988 de VN-conventie tegen martelingen en diende een jaar later zijn eerste verslag in bij de VN-commissie tegen martelingen. De tien commissieleden waren toen niet tevreden over de geboden informatie en legden negentig vragen voor om meer gegevens.

Peking zal volgende week een rapport overleggen aan de VN, waarvan de tekst inmiddels bekend is. China zegt hierin dat gevallen van martelingen zijn onderzocht en dat de daders werden gestraft, maar Amnesty zegt hier weinig geloof aan te hechten. Omdat de autoriteiten folteraars niet vervolgen, wordt er de laatste tien jaar meer gemarteld, aldus de mensenrechtenrganisatie. Andere oorzaken zijn de permanente regeringscampagnes tegen criminaliteit en de activiteiten van de politieke oppositie in die tijd.

De nieuwe voorzitter van het Algemene Volksparket in China, Zhang Siqing, zei op 30 maart dat een van de prioriteiten van het parket zou zijn het bestraffen van schendingen van de mensenrechten en in “het bijzonder bekentenissen die worden afgedwongen door marteling”.

Amnesty heeft de Chinezen en Zhang in het bijzonder opgeroepen die woorden in praktijk te brengen en ook omn de autoriteit van de Commissie tegen marteling van de VN te erkennen.

Amnesty heeft ook herhaaldelijk haar bezorgheid uitgesproken over het grote aantal executies in China. De mensenrechtenorganisatie is gekant tegen de doodstraf, maar meent bovendien dat deze in China vaak wordt opgelegd na een ondeugdelijk proces en dat onschuldigen soms worden veroordeeld en terechtgesteld. (AFP, Reuter)