Kwartaalwinst Océ zakt met de helft in tot 10,8 mln

ROTTERDAM, 16 APRIL. Kopieerapparatenfabrikant Océ-van der Grinten zag de netto winst over het eerste kwartaal (december tot en met februari) met bijna de helft procent slinken van 21,1 tot 10,8 miljoen gulden. De omzet stond - vooral in Europa - onder druk van de zwakke conjunctuur. Dit heeft Océ vanochtend bekendgemaakt.

De netto winst is lager dan verwacht. Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs hadden gerekend op een resultaat van circa 13 miljoen gulden. Dat zou zijn neergekomen op een winst van ongeveer 80 cent per aandeel. Dat is nu 68 cent. Over het vorige boekjaar was die winst per aandeel nog 1,33 gulden.

Het bedrijfsresultaat verminderde van 33,5 miljoen tot 14,6 miljoen gulden, terwijl de omzet daalde met 7 procent (exclusief koersinvloeden met 3 procent) van 651,3 miljoen naar 609,2 miljoen gulden.

De lagere omzet schrijft Océ-van der Grinten vooral toe aan de zwakke conjunctuur in Europa. In de Verenigde Staten verbeterde de omzet en het resultaat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Voor de tweede helft van dit jaar rekent Océ op het succes van een aantal nieuwe machines die tijdens de Hannover Messe zijn geïntroduceerd. Océ verwacht dat hiermee de leidende posities zowel in Europa als in de Verenigde Staten zullen worden versterkt. De nieuwe machines moeten in het tweede halfjaar tot de omzet gaan bijdragen.