Koers Van der Giessen schiet 30 procent omhoog

AMSTERDAM, 16 APRIL. Op een wederom optimistisch gestemde Amsterdamse effectenbeurs schoot het aandeel Van der Giessen-de Noord vanmorgen omhoog met meer dan dertig procent.

AMSTERDAM De jaarcijfers die de scheepbouwer gisteren naar buiten had gebracht, bleek beleggers dermate te verrassen dat het aandeel 54,80 gulden duurder werd op 215 gulden.

Gisteren maakte Van der Giessen-de Noord weliswaar een winstsprong van 0,4 miljoen naar 8,7 miljoen gulden bekend, plus een hervatting van de dividenduitkering met 12,50 gulden, maar het bedrijf berichtte tegelijkertijd dat het bedrijfsresultaat slechts licht was toegenomen van 2,1 miljoen naar 2,2 miljoen gulden. “De koers-winstverhouding is erg aantrekkelijk”, verklaarde een handelaar de koersstijging. De omzet was na twee uur handel echter klein met 3.500 stuks.

De aandelenkoersen liepen vanmorgen bij een redelijk rustige handel opnieuw over een breed front op. De ruim één cent hogere dollar plus de naderende expiratie van optiecontracten vanmiddag zorgden voor veel vraag. De EOE-index, die gisteren sloot op 323,30 punten, was omstreeks het middaguur 0,07 punten hoger.

“De rentetarieven dalen, Wall Street ziet er gezond uit en de dollar is weer tot boven de 1,80 gulden gestegen. Ik denk dat de EOE-index binnen de komende 6 tot 12 maanden een niveau kan bereiken van 340-350 punten”, aldus een handelaar.

Een handelaar noemde de koersstijgingen “af en toe een beetje gevaarlijk”. “Momenteel wordt alles gekocht. Zelfs bedrijven met slechte cijfers worden gevraagd.” Hij noemde daarbij met name Océ-van der Grinten. Deze producent van onder meer kopieermachines maakte gisteren een lager dan verwachte eerste-kwartaalwinst bekend, waarop de koers vijftig cent zakte tot 45 gulden. “Als je die koersdaling verrekend met het slotdividend van 1,35 gulden, kom je toch nog op een koersstijging van bijna een gulden”, zo redeneerde hij. “Dan vraag ik me af waar de logica is gebleven”.

De opvallende koersstijgingen bij de uitgevers leken vanmorgen tot staan te zijn gekomen. Wolters Kluwer noteerde nog een winst van acht dubbeltjes op 95 gulden, maar VNU noteerde onveranderd 118,20, terwijl Elsvier dertig cent achteruit moest naar 136,50 gulden. Ook aan de opmars van het aandeel Begemann, dat de afgelopen dagen fors duurder was geworden, kwam een eind. De koers van het industriële concern zakte anderhalve gulden naar 53,50 gulden.

Stork (machines, industriële diensten) noteerde omstreeks het middaguur zestig cent hoger op 35,30 gulden. Stork zal, zo hopen beleggers, als een van de eerste cyclische aandelen profiteren van economisch herstel.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel gisteren afgesloten met een minuscule winst. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote industriefondsen steeg met 0,25 punt tot 3.455,89 punten bij een omzet van 259 miljoen aandelen. Woensdag werden er 257 miljoen aandelen verhandeld.

Het zag er lange tijd naar uit dat beurs verlies zou lijden. De handel begon in mineur en pas in het laatste uur kwam de beursindex boven de nullijn uit. De handelaren konden geen inspiratie putten uit de gisteren bekendgemaakte bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal. Dat de handel negatief inzette werd betiteld als een reactie op de flinke koersstijgingen van de voorgaande drie dagen. Er werd winst genomen in de fondsen die de laatste paar dagen fors waren gestegen. Toen de obligatiemarkt een aanvankelijke winst prijsgaf, gingen de aandelenkoersen verder naar beneden. Dat er uiteindelijk toch een herstel optrad kwam ook door de obligatiemarkt, die weer opkrabbelde.

Op de wisselmarkt in Amsterdam werd omstreeks het middaguur 1,8049 gulden genoteerd, ruim een cent meer dan de slotkoers van 1,7910 gulden gisteren.

Valutahandelaren schrijven het koersherstel vooral toe aan een verzwakking van de positie van de Duitse mark. De president van de Bundesbank, Helmut Schlesinger, droeg daaraan bij door in Washington te verklaren dat de Duitse economie voorlopig nog niet uit het dal zal zijn. “Er wacht ons nog een verdere periode van stagnatie of zelfs vermindering van de produktie”. Schlesinger sprak de hoop uit dat er aan het eind van dit jaar of uiterlijk volgend jaar een ommekeer komt. Hij zei verder dat de Duitse geldmarktrente gezien het inflatieniveau “niet buitensporig hoog” is.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag lager na matte handel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 377,98 punten lager op 20.297,86 punten. Vooral winstnemingen na de forse koersstijgingen eerder deze week werden als reden voor de koersdaling aangegeven. De kapitaalintensieve, grote ondernemingen stonden eerder aan de basis van de koersstijging, maar de vraag naar deze bedrijven loopt nu terug. Beleggers wachten af hoe de koers van de yen zal reageren op het bezoek dat premier Miyazawa aan de Verenigde Staten brengt.