In bedrijf

In een makkelijk bootje glijden we door het Wormer- en Jisperveld. Het oog scheert over de weilandjes die hier drijven. De wereld van de grutto is in vol bedrijf.

Je ziet een mannetje zich voorover buigen om een kuiltje te maken. Met lange poten schraapt hij in het korte gras.

Je ziet een paartje zij aan zij dat soort kuiltjes inspecteren. Waar zullen we onze eieren deponeren?

Je ziet een roestige vlek in het groen, mannetje op het nest. Het legsel niet compleet. Dan gaat het vrouwtje nog uit eten om krachten op te doen.

Je ziet een vrouwtje lopen. Ze trekt bizar haar poten op. Dat zijn de laatste passen voor het nest. Ze raakt de eieren even aan met haar snavel. Dan gaat ze zitten broeden.

Je ziet een vrouwtje in gevecht met een indringer. Ze grijpt hem bij zijn snavel. Een nummertje snaveltrekken en als dat niet helpt, springt ze op zijn rug om op hem in te hakken. Ze hebben zachte snavels hoor, die punten buigen mee.

Je ziet een IJslander staan, roder van kleur, lager op de poten. IJslanders broeden op IJsland. Hun lente moet nog komen, hun hormonen lopen weken achter. Maar als hij het waagt om op te stijgen: overal kabaal, gekrijs, woeste uitvallen, wilde onderscheppingsvluchten. Hollanders beoordelen hem op z'n Hollands. En die IJslander verbaasd, die weet zich van de prins geen kwaad. Multi-culturele spanningen.