Geitenijs

De boerderij is open: ma t/m za 11-12.30 en 13.30-17u, zo 12-17u. Dinsdags gesloten.

Op geitenboerderij De Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos is het erg druk. Vorige week zijn er veertig kleine geitjes geboren. Het aantal geiten dat de boerderij bewoont is nu al twee keer zo groot als van de winter. Er lopen nu 240 geiten rond die elke dag verzorgd en gevoerd moeten worden, en het eind is nog niet in zicht. Boer Willem Dam verwacht dat er de komende weken nog zeker zeventig geiten zullen bevallen.

Gelukkig is er veel hulp. Op de boerderij werken vijf mensen, en ook bezoekers en hun kinderen mogen een handje helpen. Voor een gulden kun je zuigflesjes met melk kopen waarmee je de kleine geitjes kunt voeren, en in de stal hangen automaten met droogvoer. Je kunt een geit geen groter plezier doen dan hem een handvol korreltjes voor te houden.

Om aan de toegenomen drukte het hoofd te kunnen bieden heeft boer Dam zijn stal de afgelopen maanden flink uitgebreid. Naast de gesloten ruimte waar de geiten vroeger de winter doorbrachten heeft hij een uitloop gebouwd, een half open gedeelte, waar de geiten droog staan zonder in de muffe stal te zijn. Volgens Willem Dam vinden de geiten het hier heerlijk. Geiten hebben een hekel aan natte voeten, zegt hij, maar ze houden toch van frisse lucht. Nu verdringen ze elkaar zelfs als het vriest om buiten te zijn. Ook de meeste geboortes hebben dit voorjaar buiten plaatsgevonden.

De meeste geiten op de Ridammerhoeve werken voor de kost. Ze zorgen voor melk. 's Morgens om zes uur en 's avonds om half zes worden ze met veertien tegelijk op een verhoging gezet, de brug, waar ze op de melkmachine worden aangesloten. Elke geit geeft dan ongeveer anderhalve liter melk die meteen met hoge snelheid via slangen in een koeltank wordt gepompt.

Geitenmelk smaakt heerlijk. Het is anders dan koeienmelk, maar wie van koeienmelk houdt, lust meestal ook wel geitenmelk. Sommige mensen die van koeienmelk ziek worden, drinken alleen maar geitenmelk. Er zijn ook baby's en oude mensen die alleen maar geitenmelk mogen drinken.

De melk die niet wordt opgedronken wordt gebruikt om boter en kaas van te maken. Op de boerderij staat een grote tobbe waarin de melk tot kaas wordt verwerkt. Voordat de kaas goed is, moet hij een tijdje blijven liggen. Hele jonge kaas is zes weken gerijpt, oude kaas kan wel anderhalf jaar op de plank hebben gelegen.

Alle melk van de Ridammerhoeve wordt op de boerderij zelf verwerkt en verkocht. Corine Riteco, de boerin, heeft in de boerderij een winkel waar ze boter, kaas, yoghurt, kwark verkoopt. Ze heeft twaalf soorten kaas, van meikaas en camembert tot kaas met brandnetels erdoor voor waaghalzen. Een bijzondere attractie is het geitenijs, soft-ijs dat van geitenmelk wordt gemaakt.

Voor kinderen is een bezoek aan de Ridammerhoeve het leukste wat er is. Op het erf staat een echte tractor waar je op mag zitten. Er zijn schommels en een wip en op een oude boerenwagen is een glijbaan gemaakt. De boerderij ligt midden in het Amsterdamse Bos, aan de weg langs de Bosbaan. Op paddestoelen is aangegeven hoe je fietsen moet.