Foto: KATWIJK AAN DE MAAS - Een verbouwde dokboot ...

Foto: KATWIJK AAN DE MAAS - Een verbouwde dokboot maakte gisteren een proefvaart met een flottiel zeeverkennertjes op de Maas onder Nijmegen.

Door de sterke stroming, zware golfslag en draaikolken is de bochtige Waal boven Nijmegen voor kleine pleziervaartuigen een onneembaar obstakel tussen IJssel en Maas. Er is gestudeerd op een apart kanaal voor pleziervaartuigen en een "fietspad' voor pleziervaartuigjes naast de Waal door de uiterwaarden van de rivier onder water te zetten. De Vereniging voor Exploitanten Maasoevers (VvEM) meent dat de "Somer-lift', een pont voor vaartuigen, een goedkoper alternatief vormt. Gisteren bleek de dokboot nog even te moeten oefenen op zijn nieuwe taak: het schip liep bij binnenkomst van de haven aan de grond en werd met moeite vlot getrokken. (Foto NRC Handelsblad /Freddy Rikken)