Eusebius-toren Arnhem krijgt oorlogs-expositie

ARNHEM, 16 APRIL. In de toren van de Grote of St. Eusebiuskerk in Arnhem, van waaruit vrijwel het hele gebied van de Slag om Arnhem te overzien is, zal een permanente expositie over die slag in september 1944 ingericht worden. Dat heeft burgemeester P. Scholten van Arnhem, namens de werkgroep Eusebiustoren, vandaag bekend gemaakt.

De werkgroep heeft zich enkele jaren gebogen over de toekomst van de uit 1500 stammende kerktoren. De toren staat geheel in de steigers wegens de slechte staat en moet voor 13 miljoen gerenoveerd worden. De werkgroep heeft daarvoor exploitatiemogelijkheden en sponsors gezocht.

In de toren komen, naast de expositieruimte, twee congreszalen. Op de begane grond aan het kerkplein zal een café ingericht worden. De kerk aan de toren blijft gewoon als kerkruimte in gebruik. Langs de toren zal een glazen lift gebouwd worden, zodat bezoekers een wijdse blik op de omgeving van Arnhem kunnen werpen.

Vanaf de hoogte van de expositieruimte kan vrijwel het hele gebied van de Slag om Arnhem inclusief Driel, Oosterbeek en Renkum overzien worden. De renovatie van de toren moet in september 1994 klaar zijn, omdat dan de vijftigjarige herdenking van de Slag om Arnhem met (waarschijnlijk voor het laatst) vele geallieerde veteranen plaatsvindt.