Engelsen verontwaardigd over passeren Waddle

LONDEN, 16 APRIL. Chris Waddle is de grote afwezige in de Engelse selectie van 22 spelers voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland, die op 28 april op Wembley wordt gespeeld. De Engelse bondscoach selecteerde wel debutant Teddy Sheringham, de veel scorende spits van Tottenham Hotspur.

Sheringham is volgens Taylor de aangewezen man om de fragiele Nederlandse verdediging open te breken. Nieuw in de Engelse selectie zijn verder middenvelder Trevor Steven en de verdedigers Nigel Winterburn en Earl Barrett. Arsenal-spits Alan Smith is, naast Waddle, een opvallende afwezige.

Taylors besluit Waddle niet te selecteren stuit op onbegrip in de Britse media. De kranten schrijven unaniem dat de beste speler van de Premier League in de nationale ploeg thuishoort. De 32-jarige rechterspits van Sheffield Wednesday is nog lang niet versleten. Hij speelt wekelijks de sterren van de hemel voor zijn club, die mede dankzij Waddle volgende maand in de Cup Final staat. Bovendien zou de 62-voudig international als enige Engelsman over een zuivere pass beschikken. Maar Taylor negeert de man die hem voor het EK in Zweden uitmaakte voor “de trainer die het Engelse voetbal vijf jaar teruggeworpen heeft”. Rancune zou de drijfveer zijn achter Taylors besluit, menen de Britse kranten.

“Ik heb hem een aantal keren aan het werk gezien en er serieus over gedacht hem in te lijven”, zei Taylor. “Maar ik wil loyaal blijven ten opzichte van de spelers, die goed werk voor me hebben gedaan. Het pad in de vier gespeelde kwalificatiewedstrijden is uitgestippeld. Daar wil ik me aan houden.” Taylor beweerde dat hij Waddle geen basisplaats kan beloven. En hij vond het niet juist de routinier op de bank plaats te laten nemen. Ook zou Waddle niet kunnen samenspelen met Paul Gascoigne, de spelbepalende middenvelder van Lazio Roma, die een vaste waarde is in het Engelse team.

In de aanloop naar het EK in Zweden werd de bondscoach juist verweten dat hij te veel verschillende spelers selecteerde. Het team hing afgelopen zomer als los zand aan elkaar en ging roemloos ten onder. Engeland doet het in de voorronde van het WK in de Verenigde Staten beter. Na een teleurstellende 1-1 thuis tegen Noorwegen, volgden grote overwinningen op Turkije (tweemaal) en San Marino. Naast Nederland maken ook Noorwegen en Polen nog kans op kwalificatie. Twee landen mogen volgend jaar naar Amerika.

De laatste wedstrijd op Wembley tussen Engeland en Nederland werd gespeeld in het voorjaar van 1988. Toen eindigde het oefenduel voor het EK in Duitsland in een 2-2 gelijkspel, met een sprankelende Ruud Gullit aan Oranje-zijde. Een andere memorabele wedstrijd dateert uit 1977. Onder leiding van een superieur spelende Cruijff scoorde de toenmalige debutant Jan Peters de beide goals: 2-0.

De voorlopige selectie van Engeland is: doel: Chris Woods (Sheffield Wednesday) en David Seaman (Arsenal); verdediging: Lee Dixon (Arsenal), David Bardsley (Queen's Park Rangers), Nigel Winterburn (Arsenal), Earl Barrett (Aston Villa), Des Walker (Sampdoria), Tony Adams (Arsenal) en Gary Pallister (Manchester United); middenveld: David Platt (Juventus), Trevor Steven (Glasgow Rangers), Carlton Palmer (Sheffield Wed.), Paul Ince (Manchester U.), Paul Gascoigne (Lazio Roma), John Barnes (Liverpool), Andy Sinton (QPR); voorhoede: Lee Sharpe (Manchester U.), Paul Merson (Arsenal), Nigel Clough (Nottingham Forest), Ian Wright (Arsenal), Les Ferdinand (QPR) en Teddy Sheringham (Tottenham Hotspur).