Elf ton plastic flessen ingezameld via project

ALKMAAR, 16 APRIL. Inwoners van Alkmaar en Heiloo hebben vorig jaar op grote schaal deelgenomen aan een project voor hergebruik van plastic flessen en flacons. Gedurende negen maanden werd bij vier supermarkten elf ton plastic ingezameld waarvan meer dan 95 procent opnieuw kon worden gebruikt. De opbrengst van de gebruikte plastic flessen en flacons stond gelijk aan 55 volle vuilniswagens.

Het milieuproject is een initiatief van Albert Heijn, DSM Kunststoffen en de wasmiddelenfabrikant Procter en Gamble. Bij de presentatie van het evaluatierapport, gisteren in Alkmaar, werd gepleit voor een grootschaliger opzet van het project. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is het nog niet zeker of dat ook gebeurt. Dat is mede afhankelijk van de overkoepelende organisaties in de verpakkingsketen, zo zei zij.

De initiatiefnemers waren zeer te spreken over het enthousiasme waarmee het publiek flessen apart bewaart, omspoelt en in een aparte container deponeert. De containers bevinden zich in drie supermarkten in Alkmaar en één in de supermarkt in Heilo. Deze gemeenten werden bij het project betrokken omdat ze ruime ervaring hebben met het gescheiden inzamelen van afval.

Alkmaar en Heiloo zijn minder tevreden over de kosten van het hergebruik. Alkmaar heeft op de inzameling 12.000 gulden moeten toeleggen. De gemeente wil bij grootschaliger invoering in geen geval de afvalstoffenheffing voor de burgers verhogen, aldus milieuwethouder W. van der Ham.

De Stichting Verpakking en Milieu (SVM) waarschuwde voor onevenwichtigheid in de kringloop. In Duitse pakhuizen zou een half miljoen ton kunststof liggen opgeslagen in afwachting van hergebruik omdat er geen afzet voor is.