EG wil snel vrije markt voor telefonie

BRUSSEL, 16 april. De Europese Commissie wil de EG-markt voor gewone telefoongesprekken uiterlijk in 1998 voor concurrentie vrijgeven. Alle nationale PTT-monopolies moeten dan zijn verdwenen.

Dit kondigde commissaris Van Miert (concurrentie) gisteren in Brussel in een rede voor de internationale PTT-vakbonden aan. De Commissie heeft ruim een half jaar intensief overlegd met vragers en aanbieders in de telecommunicatiesector.

Van Miert stapt af van een eerder plan om eerst de markt voor telefoongesprekken tussen de EG-lidstaten onderling vrij te geven. Hij stelt nu een aanpak in twee fasen voor. Tot 1995 ligt de prioriteit bij de mobiele telecommunicatie en de grote bedrijven met veel vestigingen binnen de EG. Deze bedrijven krijgen de mogelijkheid om de nationale PTT's te omzeilen en gebruik te maken van alternatieve netwerken. Tot 1998 wil Van Miert dan de rest van de markt voor telefoongesprekken openstellen voor concurrentie.

De Commissaris bepleit een "gereguleerde' aanpak van de markt “en zeker geen totale vrijheid”. Zo wil Van Miert dat iedereen in de EG toegang blijft houden tot het telefoonnet. Concurrentie mag er niet toe leiden dat delen van het telefoonnet worden afgebroken. Van Miert zegt telefonie een belangrijk middel van sociale integratie te vinden voor de zwakkeren in de samenleving. De Commissie zal er dan ook op toezien dat de telefoondienst in randgebieden niet achteruitgaat.

Van de vrije concurrentie moeten in eerste instantie EG-bedrijven profiteren, zo zegt Van Miert. Telecom-bedrijven uit niet-EG landen krijgen slechts toegang tot de Europese markt, in dezelfde mate waarin EG-bedrijven op de markt van die landen toegang hebben.

Volgens gegevens van de Commissie betalen bedrijven in de EG nu telefoonrekeningen die tot 43 procent hoger kunnen zijn dan in de VS. Ook binnen de EG kunnen de verschillen tot 24 procent oplopen. Gemiddeld omvatten de kosten voor telecommunicatie 4 tot 5 procent van de totale bedrijfskosten. Van Miert sprak van een “ernstige concurrentie handicap” voor bedrijven in de EG.

Een definitief voorstel van de Commissie is deze maand te verwachten, nadat Van Miert met commissaris Bangemann (industrie) heeft overlegd. Denemarken en Engeland hebben hun markten, vooruitlopend op EG-regelgeving, al opengesteld. De Franse en Belgische telecom-bedrijven voelen het minst voor de nieuwe plannen.

Volgens Van Miert vroegen de meeste telecom-bedrijven om lange overgangsperiodes, sommigen tot het jaar 2000. Dat noemde hij echter een onhoudbare eis, omdat er nu al technologie beschikbaar is die het mogelijk maakt om nationale monopolies te omzeilen. “Zelfs als het wenselijk zou zijn, is het niet langer mogelijk om technologische ontwikkelingen met wetgeving tegen te houden”.

De Amerikaanse telecommunicatiegigant AT&T heeft gisteren plannen onthuld om op de Britse markt actief te worden. Tegelijkertijd heeft bedrijf er bij het Witte Huis en de Amerikaanse toezichthouder voor de telecommunicatiesector op aangedrongen de goedkeuring aan British Telecom op te schorten om andere landen vanuit de VS te bedienen. AT&T kwam met zijn plan voor de Britse markt nadat British Telecom zich voor de Amerikaanse markt had gemeld. “We vragen toegang tot klanten in Groot-Brittannië die vergelijkbaar is met wat British Telecom hier wil. Voor zolang dat duurt, zou de toegang van British Telecom tot de VS moeten worden geblokkeerd,” aldus directeur zakelijke dienstverlening John Berndt van AT&T. Het Amerikaanse bedrijf heeft 60 procent van de Amerikaanse telefoonmarkt voor buitenlandse gesprekken in handen. (Reuter, AP, AFP)