EG: "Handelsbarrières VS nemen nog niet af'

BRUSSEL, 16 APRIL. De VS houden “talrijke” handelsbarrières voor Europese bedrijven in stand. Vergeleken met vorig jaar zijn dat er niet minder geworden. Dat concluderen hoge ambtenaren van de Europese Commissie in het gisteren verschenen jaarlijkse EG-rapport over Amerikaanse handelsbelemmeringen.

Brussel maakt zich daarbij vooral zorgen over het groeiende arsenaal wetten die de VS in staat stellen eenzijdig handelsmaatregelen te treffen. Hierdoor wordt in principe de internationale wetgeving volgens de GATT overtreden. “Geen enkele grote handelspartner van de EG kent dit soort wetgeving”, aldus de Commissie.

In het kader van de Uruguay-ronde streeft de EG naar afspraken over een vorm van verplichte arbitrage in handelsgeschillen. De trend in de VS om "nationale veiligheid' steeds meer in economische termen te vertalen, baart Brussel ook ernstige zorgen. “Dat leidt onvermijdelijk tot nog meer protectionisme.” Bovendien proberen de VS steeds vaker hun binnenlandse wetten toe te passen op buitenlandse staten. Zo worden tonijnvissers uit EG-landen die te veel dolfijnen vangen, geboycot door de VS. Hetzelfde geldt voor EG-ondernemers die zaken met Cuba doen.

Het EG-rapport wordt gepubliceerd aan de vooravond van een overleg met Washington maandag over de toegang tot de Europese markt voor overheidscontracten. Het overleg wordt in Brussel als doorslaggevend beschouwd voor de handelsrelatie met de nieuwe regering-Clinton. De Commissie deed gisteren z'n best geen politieke conclusies te verbinden aan de jaarlijkse inventarisatie. Het werd hooguit gekwalificeerd als “schaduw in een overigens positieve relatie”.