Clinton stuurt missie naar Vietnam

WASHINGTON, 16 APRIL. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren een laatste onderhoud gehad met de gepensioneerde generaal John Vessey, die dit weekeinde vertrekt voor een missie naar Vietnam“ waar hij onderzoek zal doen naar berichten dat Vietnam in 1972 heeft gelogen over het aantal Amerikaanse krijgsgevangenen van dat moment.

Hanoi liet de Amerikanen tijdens de vredesonderhandelingen in Parijs, begin jaren zeventig, weten dat 368 GI's in gevangenschap verkeerden, maar volgens een geheim Vietnamees rapport uit die tijd, dat onlangs in een Russisch archief werd gevonden, waren in 1972 1.205 Amerikanen in Vietnamese handen. Het rapport zou zijn geschreven door de Noordvietnamese generaal Tran Van Quang. In 1973 droeg Noord-Vietnam, bij de Amerikaanse terugtrekking uit Zuid-Vietnam 591 Amerikaanse krijgsgevangenen over, met de mededeling dat dat alle gevangenen waren.

Berichten in de Amerikaanse pers van deze week over het nieuwe rapport gingen gepaard met speculaties over het lot van de honderden andere krijgsgevangen. Volgens sommigen zijn zij in koelen bloede door de Vietnamezen geëxecuteerd.

In Vietnam is verontwaardigd gereageerd op de jongste "onthullingen'. Volgens Hanoi gaat het om “pure verzinsels” die zijn bedoeld om herstel van de betrekkingen tussen Vietnam en de Verenigde Staten te dwarsbomen. Vietnam verwijst naar foto's die vorig jaar opdoken van zogenaamde Amerikaanse krijgsgevangenern, waarvan later bleek dat het om vervalsingen ging.

Hanoi hoopte dat met het aantreden van de Democratische president Clinton, in januari, een spoedig einde zou komen aan een al achttien jaar durend embargo, maar Clinton heeft aangekondigd eerst de bevindingen van Vessey te willen afwachten. In september moet de Amerikaanse president beslissen over voortzetting of opheffing van het embargo; waarnemers in Washington en Hanoi sluiten niet uit dat Clinton dan alsnog zal besluiten tot een andere Amerikaanse opstelling ten aanzien van Vietnam. (AP, Reuter)