Berlusconi en De Benedetti beschuldigen elkaar van corruptie

ROME, 16 APRIL. De oude vijanden Carlo De Benedetti en Silvio Berlusconi zijn elkaar weer in de haren gevlogen, met beschuldigingen over en weer dat zij steekpenningen hebben betaald aan politieke partijen.

De twee topondernemers leven al jaren op gespannen voet met elkaar. De Benedetti heeft zich lang tegen het politieke systeem afgezet, Berlusconi is bevriend met de socialist Bettino Craxi (beschuldigd van corruptie) en met leidende christen-democraten. Zij hebben ook een fel gevecht gevoerd om de uitgeverij Mondadori, waarbij Berlusconi won.

De nieuwste beschuldiging komt van het weekblad L'Espresso, eigendom van De Benedetti. Dat schrijft dat Gianni Letta, een naaste medewerker van Berlusconi en topmanager van zijn holding Fininvest, in 1989 ongeveer 90.000 gulden heeft betaald aan de kleine sociaal-democratische partij. Letta heeft dit toegegeven, maar deze overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen, het belangrijkste handvat voor de justitie in de smeergeldzaken, valt onder een eerdere amnestie. L'Espresso meldt nu dat de justitie toch overweegt Fininvest te vervolgen, wegens vervalsing van de balans, omdat deze betaling niet terug te vinden zou zijn in de boekhouding, zoals de wet eist.

Anderhalf uur nadat de voorpublikatie van L'Espresso werd verspreid, kwam de reactie van Berlusconi. Oude koek, niets opzienbarends en alles is al besproken met de rechters, aldus een communiqué van Fininvest. En nu we het er toch over hebben, De Benedetti heeft tussen 1985 en 1990 enkele miljoenen van Olivetti betaald aan een partij. Het is een verwijzing naar de verklaring van de socialist Vincenzo Duro, die dit weer van horen zeggen heeft. De Milanese justitie heeft deze zaak geseponeerd omdat er onvoldoende bewijzen zijn. 's Avonds sloeg De Benedetti terug: “Valse en raaskallende beschuldigingen”, en een opdracht aan zijn advocaten om Fininvest aan te klagen wegens laster. De holding van Berlusconi is tot nu toe buiten de smeergeldschandalen gebleven. Zijn broer Paolo, die zakelijk gezien officieel zijn eigen weg gaat, wordt verdacht van het betalen van smeergeld aan de christen-democratische partij.