Banken betalen mee aan WAO-reparatie

AMSTERDAM, 16 APRIL. Vakbonden en werkgevers zijn het vanmorgen eens geworden over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de 112.000 werknemers bij banken. De acties die de bonden sinds woensdag organiseerden uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe CAO, worden beëindigd.

De overeenkomst voorziet in volledige compensatie van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO). Elke bank moet hiervoor afzonderlijk een collectieve regeling treffen, zodat de premie per instelling kan verschillen. Afgesproken is dat de werknemers 80 procent van de kosten van deze regeling betalen, de werkgevers 20 procent.

Verder zijn in de CAO, die loopt tot april volgend jaar, drie loonsverhogingen overeengekomen: 1,25 procent per juli, 0,5 procent per oktober en 1,0 procent per januari 1994.

De werkgeversvereniging voor het bankbedrijf (WGVB) was aanvankelijk niet van plan mee te betalen aan de WAO-reparatie. Dat was voor de bonden aanleiding het overleg op 29 maart af te breken en zich voor te bereiden op acties. Op initiatief van de werkgevers werd het overleg gisterochtend hervat. Na 22 uur onderhandelen en veel schorsen werd vanmorgen een "onderhandelingsresultaat' bereikt dat de bonden de komende weken “met neutraal advies” aan hun leden ter beoordeling zullen voorleggen.

Na de bouw, de metaalindustrie en het verzekeringswezen is het bankbedrijf dit jaar de vierde grote bedrijfstak waarvoor een nieuwe CAO is overeengekomen. Alleen in de metaal-CAO zit geen verplichte collectieve WAO-reparatie. In de grafische industrie en de schoonmaakbranche zit het overleg nog vast op de compensatie van de verlaagde WAO-uitkeringen.