Andreotti was liever vermoord

ROME, 16 APRIL. In een dramatisch weerwoord op de beschuldiging betrokken te zijn bij mafiamoorden heeft de normaal onverstoorbare oud-premier Giulio Andreotti gezegd dat hij liever was vermoord dan het doelwit te zijn van deze “laster”.

Andreotti was gisteren opnieuw naar de Senaat gegaan om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen dat hij zeker drie keer direct heeft onderhandeld met mafiabazen en het brein was achter de moorden op een journalist en op mafiabestrijder Carlo Alberto Dalla Chiesa.

“Ik had liever gezien dat de mafia, of wie het ook was, mij op dezelfde manier had laten eindigen als Dalla Chiesa,” zei Andreotti. “Werkelijk, vaak weet je niet hoe je je moet verdedigen tegen de laster.”

Maar de zevenvoudige oud-premier, lang de populairste politicus van Italië, is vastbesloten zijn huid duur te verkopen. Hij stelt dat de Senaat zijn parlementaire onschendbaarheid niet mag opheffen omdat hij het slachtoffer is van een politieke vervolging - overigens kwam hij gisteren terug van de suggestie dat de Verenigde Staten daarbij op de een of andere manier een rol zouden spelen.

De beschuldigingen tegen hem, gebaseerd op informatie van twee spijtoptanten van de mafia, zijn volgens Andreotti “schaamteloze leugens”. Het verhaal over een topontmoeting waarbij hij schreeuwende ruzie zou hebben gehad met mafialeider Stefano Bontade is volgens hem “volledig verzonnen”.

Andreotti, befaamd wegens zijn enorme archief en zijn duizenden contacten, vertelde dat hij zelf een onderzoek is begonnen om bewijsmateriaal te verzamelen dat hem moet vrijpleiten. Daarmee neemt hij een voorsprong op de justitie in Palermo: die mag pas verder gaan met het onderzoek en de informatie van de spijtoptanten gaan controleren, als de parlementaire onschendbaarheid van Andreotti is opgeheven.