Wolters Kluwer rekent op 20 pct winststijging

AMSTERDAM, 15 APRIL. Wolters Kluwer verwacht dit jaar een netto winststijging van ongeveer twintig procent en een omzetgroei van tien procent. Dat heeft bestuursvoorzitter ir. M. Ververs gisteren meegedeeld in een toelichting op het jaarverslag van de uitgeverij.

De afgelopen vijf jaar nam de winst van Wolters Kluwer steeds met meer dan twintig procent toe. Vorig jaar jaar kwam de winst uit op 258 miljoen gulden. De omzet liep dat zelfde jaar met 30 miljoen gulden terug tot 2,4 miljard gulden. Dit kwam, aldus Ververs, door afstoten van minder renderende activiteiten met een gezamenlijke omzet van 200 miljoen gulden. De overgebleven bedrijven lieten een groei zien van elf procent.

De omzet zal volgens de jongste schattingen stijgen tot ongeveer 2,8 miljard gulden. Twee jaar geleden sprak Ververs de verwachting dat zijn concern in 1994 een omzet van 2,7 miljard gulden en bedrijfsresultaat van 459 miljoen zou boeken. Volgens Ververs zal die doelstelling dit jaar al worden bereikt.

De vertraging van de economische groei in sommige landen is grotendeels aan Wolter Kluwer voorbij gegaan. In het afgelopen jaar kreeg het bedrijf “tikjes” op de advertentiemarkt en bij zijn opleidingsinstituten, maar, zo zei een tevreden Ververs, “we zijn niet zo conjunctuurgevoelig”.

Wolters Kluwer haalt steeds meer van de omzet en winst uit het buitenland. In 1991 haalde het nog 44 procent van zijn omzet in Nederland, dit jaar zal dat “maar” 37 procent zijn. Ook de bijdrage van de buitenlandse vestigingen aan de winst wordt steeds belangrijker; vorig jaar was dat zo'n zestig procent.

De groei moet bij Wolters Kluwer vooral uit het buitenland komen. Het concern is steeds op zoek naar overnemingskandidaten, maar die zijn moeilijk te vinden. “Er zijn niet zoveel grote uitgevers meer te koop in Europa”, zei bestuurslid R. Pieterse. Zijn bedrijf kijkt vooral naar mogelijkheden tot uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Vooral de positie op de Britse eilanden behoeft versterking, vindt de raad van bestuur.

Een voorbeeld voor het succesvolle beleid van het concern is de uitgave van de Nieuwe Van Dale. Vorig jaar september werd het driedelige woordenboek gelanceerd en gingen er tot het eind van het jaar 85.000 eenheden over de toonbank. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er al weer een kleine 10.000 exemplaren verkocht. In een halfjaar werd er dus een bedrag van ongeveer f 27 miljoen omgezet.