"Wethouder hielp bij actie van krakers'

LEIDEN, 15 APRIL. De Leidse wethouder H. de la Mar en het gemeenteraadslid R. van Schreven (beiden Groen Links) hebben in het paasweekeinde krakers geholpen bij het plegen van huisvredebreuk. Deze beschuldiging uit de beheerder van een gekraakt kantoorpand aan het Stationsplein in Leiden. Raadslid Van Schreven legt de aanklacht naast zich neer. Zij en wethouder De la Mar zouden slechts hebben bemiddeld in een “dreigende situatie”.

Het leegstaande kantoor is eigendom van Philips Pensioenfonds. Van de twaalf verdiepingen worden de onderste drie bewoond door vijfentwintig studenten, die door de stichting Ad Hoc uit Den Haag worden beheerd om het gebouw kraakvrij te houden.

Zondag werd het gebouw gekraakt door ongeveer vijftig mensen, aldus de gemeentepolitie. Zij willen de bovengelegen verdiepingen gaan gebruiken voor bewoning en culturele projecten.

Volgens raadslid Van Schreven werden zij en wethouder De la Mar zondagavond te hulp geroepen door de krakers omdat er een “dreigende sfeer” was ontstaan toen de kraakwachten op de onderste etages versterking hadden gekregen van een aantal sympathiserende studenten met “vier of vijf honden”, aldus Van Schreven.

Volgens woordvoerder J.E. de Jooden van Ad Hoc Beheer hebben de politici de indruk gewekt dat er sprake was van “een soort knokploeg” die op de krakers is afgestuurd. “Wij willen dat de krakers verdwijnen”, zegt De Jooden. “Maar op een nette manier. Wij willen niet toelaten dat er panden worden gekraakt waarin wij mensen hebben zitten.”

Ad Hoc Beheer zorgt er namens het Pensioenfonds van Philips voor dat het pand tijdelijk wordt bewoond door studenten. De Jooden noemt de inspanningen van wethouder De la Mar en raadslid Van Schreven “pure anarchie”. Volgens hem zijn de krakers via de woning van de studenten binnengekomen, nadat een deur was ingeschopt. “Het betekent dat ik morgen bij de burgemeester een deur kan intrappen en op zijn zolder kan gaan wonen. Dit is huisvredebreuk.” Hij ontkent dat de bewoners van de lagere verdiepingen “honden of honkbalknuppels” hebben gebruikt om de krakers uit het pand te krijgen, zoals de Groen Links-politici zouden hebben beweerd.

Het feit dat de krakers nog in het pand aanwezig zijn duidt erop dat de politie geen huisvredebreuk heeft geconstateerd. Volgens een woordvoerder van de Leidse politie is het nu aan de officier van justitie om uit te maken of het pand inderdaad werd al enige tijd werd bewoond door de krakers. “Het is een juridische kwestie”, aldus de politiewoordvoerder. “Zijn drie verdiepingen genoeg om een pand van twaalf als bewoond te laten verklaren?” Daarover moet justitie zich binnenkort uitspreken.