Wegens belagen Kosto een half jaar geëist

DEN HAAG, 15 APRIL. Wegens het gooien van een verfbom naar staatssecretaris Kosto (justitie), het bespugen van de bewindsman en het slaan naar agenten, heeft de Haagse officier van justitie mr. F. Slits vanochtend een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, geëist tegen de 22-jarige P.M. van A. uit Rotterdam.

De verdachte is de enige demonstrant die uit een groep van een man of veertig werd opgepakt toen ze op 7 juni van het vorig jaar een “lawaai-demo” hielden tegen het vluchtelingenbeleid van Kosto. Toen de staatssecretaris voor een congres de Pieterskerk in Leiden wilde betreden, ontstonden schermutselingen met de politie.

De verdachte heeft tot nu toe steeds geweigerd zijn naam te noemen. Justitie heeft hem mede om die reden 28 dagen in voorarrest gehouden, maar moest hem op last van het Hof laten gaan. Later kon de identiteit van hem toch worden vastgesteld, omdat foto's van de verdachte werden herkend door agenten die met de verdachte op school hadden gezeten.

Officier van justitie Slits zei vanmiddag dat mensen die op een “dergelijke grove en vernederende manier” publieke gezagsdragers benaderen, er op moeten rekenen hard te worden aangepakt door justitie. Zeker als ze anoniem proberen te blijven. “Anders kan een klein groepje demonstranten bewerkstelligen dat bij voorbeeld leden van het koninklijk huis of andere publieke gezagsdragers alleen nog maar met bodyguards, als een soort mafia-kopstukken, over straat kunnen”, aldus Slits.

De officier van justitie gaf toe dat de verdachte ook moet “bloeden voor de wandaden van de demonstranten die niet konden worden gepakt”.

Volgens de raadsvrouw van A. mr. C.J.M. van den Brûle, is haar cliënt “een goedaardige jongen met idealen” die buitensporig hard wordt aangepakt omdat hij het justitiële beleid aanvalt. Uitspraak over veertien dagen.