VLAG MACEDONIË

Pas nu Macedonië eindelijk in de VN opgenomen gaat worden, maakt Griekenland bezwaar tegen de vlag van dat land (NRC Handelsblad, 7 april).

Wel erg laat, want het rode doek met daarop een gele zon met zestien stralen werd al op 11 augustus vorig jaar, bijna een jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid, door het Macedonische parlement aangenomen. Het rode veld drukt symbolisch de eeuwenlange strijd van het Macedonische volk tegen zijn onderdrukking uit. Met deze kleur, die al eeuwenlang door de Macedoniërs wordt gebruikt, zegt het land ook dat het ijvert voor een sociale, geestelijke en een beschaafde toekomst.

De zon van Vergina op het midden van de vlag werd zestien jaar geleden bij het plaatsje Vergina in het Griekse deel van Macedonië opgegraven. Het was als decoratiemotief gebruikt op het gouden graf van Philips II. De ster werd als zon op de Macedonische vlag geplaatst om het licht, het begin van het leven, geluk en vrijheid te symboliseren.

De vlag met de ster (een zon is ook een ster) van Vergina is via Australië, waar een grote kolonie Macedoniërs woont, naar de vroegere Joegoslavische republiek komen overwaaien. Aan de andere kant van de wereld werd deze vlag al eind jaren tachtig gebruikt.

Griekenland, dat al sinds zijn eigen onafhankelijkheidsstrijd begin vorige eeuw tegen de Turken, een christelijk kruis op zijn vlag heeft staan, wil de ster van Vergina ook tot een nationaal symbool maken. Op 16 februari van dit jaar diende de Griekse regering hiertoe een wetsvoorstel in. De ster is al op vele plaatsen in Griekenland zichtbaar, onder meer op verpakkingsmateriaal in winkels.