Verrassende verkoopdaling van Westduitse detailhandel

ROTTERDAM, 15 APRIL. De verkopen in de Westduitse detailhandel lagen in februari 8 procent lager dan in februari vorig jaar.

Het cijfer kwam als een verrassing voor analisten die na de omzetdaling van 10 procent in januari - wat algemeen in verband werd gebracht met de topverkopen in december waarmee de consument een btw-verhoging in januari had proberen te ontlopen - voor februari weer op een opleving van de detailhandel hadden gegokt. De daling van de verkopen in februari kwam voornamelijk tot stand door een afname van de verkoop van auto's en onderdelen, textiel, kleding, farmaceutische produkten en cosmetica.

In het voormalige Oost-Duitsland lagen de consumentenprijzen in maart 8,8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De cijfers werden gisteren bekendgemaakt door het Duitse bondsbureau voor statistiek in Wiesbaden. Op maandbasis gingen de prijzen 0,2 procent omhoog. Het bureau maakte tevens bekend dat de Westduitse groothandelsprijzen in maart 1,6 procent lager waren dan in maart 1992. Ten opzichte van februari van februari dit jaar stegen ze met 0,2 procent. De prijsontwikkeling ontwikkelt zich daarmee conform de verwachtingen. In februari stegen de Westduitse groothandelsprijzen op maandbasis eveneens met 0,2 procent. Ten opzichte van februari 1992 betekende dat een daling met 1,8 procent.

Het economisch onderzoeksinstituut IW in Keulen heft gisteren voorspeld dat de economie van West-Duitsland dit jaar sterker zal krimpen dan werd verwacht: een teruggang van 1,5 procent tegen de eerder verwachte 1 procent.