Uitgevers in trek tijdens windstilte financiële waarden

AMSTERDAM, 15 APRIL. De uitgeverijen waren vanmorgen evenals gisteren in trek bij beleggers. Rond de banken en verzekeraars bleef het, in afwachting van de resultaten van ING en Amev, rustig.

AMSTERDAM Verwachtten veel handelaren aanvankelijk dat beleggers vandaag de koerswinst van de afgelopen dagen zouden incasseren, vanmorgen gingen de aandelenkoersen op het Damrak verder omhoog door aanhoudende vraag van institutionele beleggers.

Begemann zette vanmorgen de opmars van de afgelopen dagen voort. Dinsdag steeg het aandeel met 5,50 gulden, gisteren met 8,50 gulden. Na een slotkoers van 51,50 gulden opende Begemann vanmorgen meteen al spectaculair hoger op 56 gulden, steeg door naar 60,50 gulden, maar gaf later terrein prijs op 57,50 gulden. Handelaren hadden vanmorgen nog geen verklaring voor de plotselinge belangstelling voor Begemann. Een handelaar in dit fonds sprak van een gespreide vraag maar kon “absoluut niet” verklaren waarop de vraag was ontstaan. Op de beursvloer circuleerden geruchten over samenwerking met een andere onderneming maar enige duidelijkheid hierover wisten handelaren niet te melden. “Het blijft een vreemde zaak” zo concludeerde een handelaar.

Ook de uitgevers hadden vanmorgen de wind in de rug. Wolters Kluwer, dat gisteren al met een koerswinst van drie gulden sloot op 93,30 gulden, steeg door naar een koers van 94,60 gulden. Ook Elsevier voegde vanmorgen 1,50 gulden aan de koers toe, tot 138,10, en Telegraaf won 1 gulden op 112 gulden. VNU profiteerde wederom van het gunstige onthaal van de verkoop van de drukkerijen aan De Boer Boekhoven. Nadat VNU gisteren bijna vier gulden won op 116 gulden, stoomde het aandeel vanmorgen door naar 118,50 gulden. De Boer verloor daarentegen gisteren 1,10 gulden tot 23,90 gulden, en gaf vanmorgen opnieuw vier dubbeltjes prijs.

Rond de financiële waarden gebeurde vanochtend weinig, in afwachting van de resultaten van zowel Amev als ING. De gunstige winstverwachting die Borsumij Wehry gisteren gaf, zorgde net als gisteren voor een koerswinst. Tegen het middaguur noteerde het handelshuis 2,30 gulden hoger op 89,80 gulden. Ook DSM en Akzo zetten de opmars van gisteren voort. Een van de grootste stijgers was het textielbedrijf Vilenzo International met een winst over 1992 van 6,4 miljoen gulden een minder grote winstval maakte dan was gevreesd. Vilenzo stond tegen het middaguur op 24 gulden, na gisteren op 20 gulden te zijn gesloten.

Vraag vanuit de optiebeurs in verband met de afloopdatum van morgen had een positieve invloed op de aandelenkoersen, hoewel veel contracten op de optiebeurs naar verwachting worden doorgerold naar mei. De EOE-index steeg met 1,74 punt tot 323,57 punten rond het middaguur. Ook de hogere koersen op de meeste buitenlandse beurzen droegen vanmorgen bij tot de vriendelijke stemming op het Damrak.

NEW YORK Een paar sterke fondsen zorgden op Wall Street gisteren voor een hoger slot. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 11,61 punten hoger op 3.455,64. De omzet kwam uit op 239 miljoen aandelen. De stijgers hadden licht de overhand tegenover de dalers. De bredere beursindex Standard & Poors 500 lag iets onder druk. Beleggers zijn volgens handelaren wat onzeker geworden door de grote stroom van kwartaalcijfers die Amerikaanse bedrijven de komende dagen en weken bekend zullen maken. Handelaren vrezen dat die afwachtende stemming de recente rally voorlopig tot stilstand zal brengen.

LONDEN Op de Londense beurs was de stemming vanmorgen goed. De handel profiteerde van de gunstige stemming in New York en Tokio. Het FT-100-koersgemiddelde steeg vanmorgen bijna 12 punten tot 2.853,9 punten aan het begin van de middag.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen konden vanmorgen het grootste deel van hun openingswinst vasthouden. Volgens handelaren was er weinig kooplust, alleen de instituten lieten zich zien. Het Dax-30-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur ruim 8 punten hoger op 1.680,49.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen iets hoger, dankzij een late opleving. Eerder hadden beleggers evenals gisteren winst genomen op de koersstijging van dinsdag die werd veroorzaakt door de aankondiging van het economisch stimuleringspakket van de Japanse overheid ter waarde van 211 miljard gulden. Het Nikkei-gemiddelde eindigde vanmorgen ruim 142 punten hoger op 20.675. De omzet in Tokio bedroeg 620 miljoen aandelen.

Op de beurs in Hong Kong daalde de Hang Seng-index met 57,7 punten tot 6.732 punten. De daling volgde door winstnemingen op de rally van gisteren. Toen steeg de index met 371 punten, nadat de gesprekken tussen Groot-Brittannië en China over Hong Kongs toekomst werden hervat.