Shakespeare's Globe Theatre kan met extra geld over jaar open

LONDEN, 15 APRIL. De herbouw van het Globe Theatre, het legendarische Shakespeare-schouwburgje aan de zuidelijke oever van de Theems, moet over een jaar voltooid zijn. De geplande openingsdatum is 23 april 1994, precies 430 jaar na de geboorte van Shakespeare. Vanaf volgende week zijn de vorderingen op de bouwplaats voor het eerst voor het publiek te zien. Zondag begint er een festival, dat mede bedoeld is om de laatste fase van de fondsenwerving extra kracht bij te zetten. Er is nog twee miljoen pond nodig om de reconstructie te voltooien.

Het oorspronkelijke Globe Theatre, een rond, houten gebouw met een half open dak, brandde af in juli 1613, toen er tijdens een voorstelling van Henry VIII een kanon werd afgeschoten en een brandende prop papier in het riet boven de ronde ommuring belandde. Veertien jaar lang was het de thuisbasis van William Shakespeare en zijn gezelschap. Met de woorden within this wooden O verwees hij in de proloog van Henry V naar de ronde vorm van de Globe. Het theater werd na de brand herbouwd, maar moest in 1644 plaats maken voor huizen, fabrieken en een brouwerij. De laatste decennia deed het nog slechts dienst als opslagplaats voor straatvegersgereedschap.

De reconstructie is een initiatief van de Amerikaanse acteur en regisseur Sam Wanamaker, die sinds de jaren vijftig in Londen woont en ontdekte dat de stad nergens een blijvend aandenken aan de beroemde toneelschrijver had. Zijn campagne begon 24 jaar geleden. Op basis van oude bouwtekeningen ontwierp architect Theo Crosby een complex met koopflats, een museum en een café-restaurant waarmee de exploitatie van het theater moet worden bekostigd. De nieuwe Globe wordt gebouwd uit eikehout, net als de oude, en krijgt weer een open dak. “Daarom kunnen er alleen in de zomer, 's middags en in de vroege avond, voorstellingen worden gegeven,” zegt woordvoerder Mike Abbott van The Shakespeare Globe Trust. “Het zou niet praktisch zijn ook in de winter te spelen.” Alleen de oorspronkelijke omheining van riet wordt door de brandweer niet toegestaan.

Tot dusver heeft de onderneming circa 10 miljoen pond gekost, afkomstig uit giften van particulieren en bedrijven. “De overheid doet niet mee,” aldus Abbott. “Het beleid is alleen subsidie te geven aan voorstellingen, niet aan gebouwen. Het enige overheidsgeld dat we hebben gekregen, kwam uit de Duitse deelstaat Bremen, waar een paar benefietvoorstellingen 3000 pond hebben opgebracht.” Vijf mannelijke acteurs van de Bremer Shakespeare Company komen tijdens het festival dan ook een Duitstalige voorstelling van The merry wives of Windsor spelen, van 23 tot en met 25 april. Verder is er vanaf zondag een tentoonstelling over de reconstructie te zien, er worden jazz-concerten georganiseerd en Germaine Greer houdt een lezing over Venus and Adonis, het eerste Shakespeare-stuk dat ooit in druk verscheen.

Voor het festival zullen op de bouwplaats voorlopige tribunes verrijzen. “Nu er straks eindelijk iets te zien is,” meent Sam Wanamaker, “zullen we hopelijk minder moeite hebben met het binnenhalen van de laatste fondsen.”