Seksuele lust

In uw bijlage van 1 april 1993 beschrijft Ad Bergsma de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar het effect van anabole steroden (AS) op seksualiteit. Zijn weergave is onnauwkeurig en de door u gekozen titel "Seksuele lust neemt toe bij krachtsporters met anabole steroden' impliceert een onjuiste interpretatie van de uitkomsten.

Uit de vergelijking van AS-gebruikers, ex-gebruikers en controle-proefpersonen die nooit AS gebruikten, blijkt dat de AS-gebruikers significant vaker via cotus een orgasme beleefden en ook totaal meer orgasmes beleefden. De gebruikers en ex-gebruikers geloofden dat AS hun seksueel functioneren verbeterde.

De controles waren meer tevreden over de seksuele aspecten van hun relatie. Er werd tussen de groepen geen verschil gevonden in frequentie van seksuele gedachten, het plezier dat aan die gedachten werd beleefd, het belang van seksueel plezier, de intensiteit van seksueel verlangen en de intensiteit van het plezier tijdens seksuele activiteiten. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat lust, zoals u in de titel schreef, de drijfveer is voor het seksuele gedrag dat inderdaad vaker voorkomt bij AS-gebruikers. Ook de iets frequentere impotentie van gebruikers wijst niet zoals Bergsma schrijft op een overmaat maar op een tekort aan lust. Agressie faciliteert niet altijd en onder alle omstandigheden erecties, lust doet dat wel.

Het is moeilijk om op het gebied van gedachten en beleving verschillen vast te stellen tussen mannen. De frequentie van seksuele gedachten is bij mannen gewoonlijk zeer hoog. Dat blijkt ook hier. Wel is van belang dat AS-gebruikers zich vaker toegang tot seksuele interacties met partners verschaffen. Helaas vermelden de auteurs niet wat de partners van de AS-gebruikers daar van vonden. Mijn interpretatie verschilt van de uwe. AS vergroot niet de lust maar wel de brutaliteit.