Pasqua en Mitterrand botsen over aanpak van de misdaad

PARIJS, 15 APRIL. De nieuwe Franse minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua, heeft gisteren in het parlement gezegd de toenemende criminaliteit hard te willen aanpakken. Tevens waarschuwde hij immigranten dat zij het land worden uitgezet als zij de wet overtreden.

De harde taal van Pasqua zorgde voor de eerste confrontatie tussen de nieuwe centrum-rechtse regering en de socialistische president Mitterrand, die in een reactie zei “bedenkingen” te hebben bij de uitspraken van Pasqua over de handhaving van wet en orde.

Tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen vorige maand zei Mitterrand dat “bij sociale vraagstukken voorzichtigheid geboden is”. Ook waarschuwde hij dat een hard beleid van een conservatieve regering rellen in de steden tot gevolg zou kunnen hebben.

Volgens Pasqua, die zich tijdens zijn eerste termijn als minister van binnenlandse zaken van 1986 tot 1988 een reputatie van "hardliner' verwierf, leeft een op de vier Fransen oog in oog met de misdaad. “We kunnen niet toestaan dat straten en buurten worden overgeleverd aan geweld. Als we niet oppassen wordt ons land sociaal verscheurd”, aldus de minister bij de presentatie van een beleidsnota over criminaliteit tijdens het wekelijkse vragenuur van het parlement. Pasqua kondigde voor volgende maand maatregelen aan ter bestrijding van de misdaad. “De bevolking verwacht een snel herstel van het repect voor wet en orde. We moeten deze verwachtingen niet beschamen”, aldus Pasqua, die niet direct in ging op het "per ongeluk' doodschieten door de politie van drie van criminele handelingen verdachte jongeren vorige week. Hij bood wel zijn excuses aan aan de familie van de slachtoffers.

De moorden lokten verontwaardigde reacties uit van Franse organisaties voor de rechten van de mens en zorgden ervoor dat honderden jongeren in Parijs en in de noordelijke stad Tourcoing de straat op gingen, waarbij rellen ontstonden. Tijdens de rellen werden winkelruiten vernield en auto's in brand gestoken. De politie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven.

Bij ongeregeldheden afgelopen zaterdag in het achttiende district in het noorden van Parijs, waar een Zaïrese jongen tijdens een verhoor werd doodgeschoten, verrichtte de politie zeventig arrestaties. Zes van de arrestanten worden gerechtelijk vervolgd wegens geweldpleging.

In een reactie op de moorden vorige week waarschuwde Pasqua de politie geen misbruik te maken van haar bevoegdheden. Kort daarna verbood hij alle demonstraties in de districten waar ongeregeldheden waren ontstaan.

Gisteren raakte een 15-jarige jongen in de stad Cherbourg zwaargewond door politieschoten. Volgens woordvoerders reed de jongen in een auto zonder nummerborden, toen hij door twee politiemotoren werd ingehaald. Toen de jongen weigerde gehoor te geven aan een bevel om te stoppen, schoot een van de agenten hem in zijn rug. Het slachtoffer zou buiten levensgevaar zijn. (Reuter, AFP)