Olympische aspiraties broers Selk lijken reëel

BIRMINGHAM, 15 APRIL. Het wereldkampioenschap turnen is voor de gebroeders Selk de eerste stap op weg naar Atlanta. Na twee toernooidagen lijken hun olympische aspiraties reëel. Beiden hebben op het koningstoestel, de rekstok, aansluiting gevonden bij de wereldtop. Alexander (18) ook op het onderdeel vloerturnen.

Vier weken geleden won Alexander Selk de rekstokfinale in het Duitse Cottbus op een toernooi waar ook de beste turners van de wereld vertegenwoordigd waren. Zesvoudig olympisch kampioen Misioetin en Belenki (respectievelijk zilver en brons in Barcelona) werden door de tengere Deventenaar verrast.

In Birmingham, waar met een nieuwe beoordelingssysteem wordt gewerkt dat de bedoeling heeft de verschillen tussen top en subtop duidelijker tot uitdrukking te brengen, zag zowel Christian (21) als Alexander Selk tijdens de kwalificaties zijn rekstokoptreden beloond met 9,025 punten. Die score was slechts 0,20 verwijderd van een toestelfinaleplaats. Op vloer bezette Alexander met 9,050 een zestiende plaats en ook hier was de afstand met de nummer acht in het klassement 0,20. Coach Jesus Hernandez: “Ik heb de afgelopen week gedroomd van een finaleplaats, maar als ik wakker werd kwam ik steeds weer tot de conclusie dat in de turnwereld niemand uit het niets in een WK-finale komt.”

Hernandez was tevreden omdat deze prestatie een logische, geplande stap was in het meerjarenplan dat hij voor de Nederlandse broers heeft uitgestippeld. Pas in 1995 in het Japanse Sabae moet olympische kwalificatie worden afgedwongen. Dat door plaatsing voor de individuele meerkampfinale (de 36 beste turners van de wereld) of door in een toestelfinale bij de eerste acht te eindigen. De tweede optie is de meest reële en Alexander heeft twee kansen, zowel op rekstok als vloer.

Aleanders Selk moet de eerste doorbraak over vier weken op het Europese kampioenschap voor junioren in Genève realiseren. Hernandez ziet dit WK als een uitstekende voorbereiding op het EK, want in een beoordelingssport moet moet eerst reputatie worden opgebouwd om te kunnen oogsten.