Noren gaan toch weer ter walvisvaart

OSLO, 15 APRIL. Onder begeleiding twintig schepen van de kustwacht en de marine zijn gisteren vier Noorse vissersschepen uitgevaren die van de regering in Oslo toestemming hebben gekregen om in de Barentsz-zee 136 dwergvinvissen te vangen. De extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen omdat de missie van de vier schepen een aanloop is tot de hervatting van de commerciële walvisvaart in het gebied, die op protesten stuit van de kant van milieu-organisaties als Greenpeace.

Volgens Noorwegen is het uit 1985 daterende internationale verbod op de vangst van walvissen, dat het land sinds 1987 heeft nageleefd, niet meer gerechtvaardigd nu zich 86.000 dwergvinvissen in de noordelijke wateren bevinden en 760.000 in het Antarctische gebied.

De vier schepen varen eerst naar de Lofoten en vervolgens naar de Barentsz-zee. Met de schepen mag geen radiocontact worden opgenomen, zodat ze niet zo snel gelokaliseerd kunnen worden. Op die manier hoopt men te voorkomen dat een schip van Greenpeace de activiteiten belemmert. “We weten bijvoorbeeld waar het Greenpeace-schip Solo zich momenteel bevindt”, aldus de woordvoerder van het Noorse ministerie van defensie, “ze moeten nog een heel eind varen als ze hierheen willen komen.”

Een woordvoerder van Greenpeace veroordeelde de Noorse beslissing. “Noorwegen heeft een totale minachting aan de dag gelegd voor de publieke opinie in de wereld”, aldus Andy Ottoway. Volgens de organisatie heeft Noorwegen het afgelopen jaar 95 walvissen gedood voor wetenschappelijke doeleinden en hervat het land volgende maand de commerciële vangst op in totaal 800 dwergvinvissen. Ook de Whale and Dolphin Conservation Society sprak een veroordeling uit van de Noorse stap. “Noorwegen beweert dat ze wel op de walvissen moeten jagen, omdat ze vis eten, maar hun eigen cijfers die ze aan de EG hebben overgelegd, tonen aan dat hun voorraden vis toenemen.”

Begin dit jaar riepen milieu-organisaties op tot een boycot van Noorse produkten als het land de walvisvaart zou hervatten. De Amerikaanse organisatie Sea Shepherd loofde zelfs een beloning van 25.000 dollar uit voor degenen die erin slaagt een walvisvaarder tot zinken te brengen. (Reuter, AP)