Kok kaart hoge kosten Oost-Europabank aan

DEN HAAG, 15 APRIL. Minister Kok (financiën) gaat volgende week tijdens de jaarvergadering van de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) het extravagante uitgavenbeleid van oprichter en president Jacques Attali aan de orde stellen. Dit heeft een woordvoerder van Financiën vanochtend desgevraagd meegedeeld.

Ook de Britse regering heeft aangekondigd op de jaarvergadering druk op de bank te willen uitoefenen om tot een veel scherpere controle van uitgaven te komen. Norman Lamont, de minister van financiën, zei gisteren al geruime tijd te hebben aangedrongen op grotere efficiëncy en zuiniger beheer bij de bank.

De afgelopen twee jaar heeft de EBRD ruim 540 miljoen gulden besteed aan de eigen organisatie. Dat is twee keer zoveel als het bedrag dat de bank eind vorig jaar had besteed aan projecten in Oost-Europa. Volgens de Financial Times is het aan de bank toevertrouwde geld vooral besteed aan het inrichten van een luxueus hoofdkantoor in Londen. Vervanging van het marmer in het hoofdkantoor kostte ruim twee miljoen gulden.

De EBRD is in 1991 opgericht om de private sector in Oost-Europa te stimuleren. Volgende week is de tweede jaarvergadering en dan zal minister Kok, in zijn functie van gouverneur, de kwestie aankaarten. De regeringsfracties van CDA en PvdA hebben verbolgen gereageerd en de VVD-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet. Nederland heeft voor ruim 160 miljoen gulden bijgedragen aan de activiteiten van de EBRD; voor een bedrag van bijna 380 miljoen gulden zijn kredietgaranties versterkt.

De gouverneurs van de EBRD zijn de ministers van financiën van de aandeelhouders: 53 Westerse en Oosteuropese landen, de Europese Gemeenschap en de Europese Investeringsbank.