Informatie wandelen

BOEKEN & KAARTEN

Bij de sigarenboer, de VVV, de ANWB en de boekwinkel: overal kun je ze kopen. De Wandelmappen van uitgeverij Dwarsstap. Net als hun succesvolle voorganger - de fietsmap - zijn de kaarten te herkennen aan de felgele rits en het regenbestendige doorkijk-foedraal. In de map zitten twee stafkaarten (schaal 1:25.000) met duidelijk zichtbare opgedrukte routes en een boekje waarin kaart, landschap en wandeling vanuit praktisch, historisch en geografisch oogpunt besproken worden. De wandelingen variëren van 5 tot 25 kilometer. In de in 1992 gestarte serie zijn inmiddels "In en om Den Haag/Leiden' en "In de wijde omgeving van Amsterdam' verschenen. De "Amsterdam-map' slalomt langs hofjes door de Jordaan, doorkruist de met kantoorpaleizen en snelwegen bedreigde IJ-oevers, voert langs buitenplaatsen aan de Vacht en door het idyllische plankenpad-landschap in Waterland. Binnenkort verschijnen de afleveringen "Op de Zuid-Veluwe en de Veluwezoom' en "In Kennemerland en de Noordhollandse duinen'. Prijs ƒ 24,90. Uitg Dwarsstap, Bijleveldsingel 9, Nijmegen. Inl 080-221700.

LAW

Het bekendste Lange Afstand Wandelpad (LAW) van Nederland is het ruim 220 kilometer lange Pieterspad, dat van Pieterburen in het uiterste noordpuntje van Groningen tot aan de Sint-Pietersberg in Limburg loopt. Maar er bestaat ook een Krekenpad, een Zwerfsteenpad, een Lingepad, een Oeverloperpad, een Wad- en Wierenpad, een Scholtenpad etc, etc. In totaal zijn er sinds het begin van de jaren tachtig zo'n dertig LAW's met in totaal een lengte van bijna 4000 kilometer in kaart gebracht en gedocumenteerd door de Stichting LAW. Een LAW is op eigen houtje te lopen en te herkennen aan de witrode markeringen langs de weg. De Stichting LAW geeft gidsen over ieder pad uit met de op kaarten ingetekende route, informatie over de streek, mogelijkheden om te overnachten, bushaltes en NS-stations. Prijzen variëren van dun naar dik, van ca ƒ 20,- tot ƒ 30,-. Nieuw dit jaar zijn een gids over het Flevopad (Steenwijk-Muiden, 237 km), het Graaf Floris V-pad (Muiden-Schoonhoven-Bergen o. Zoom, 223 km) en het Zuiderzeepad (rond het IJsselmeer, 396 km). De gidsen zijn in de boekhandel te koop, of te bestellen bij het Nivon, Nieuwe Herengracht 119, Amsterdam (020-6269661) en de SLAW, Bergstraat 6, Amersfoort (033-653660). De SLAW heeft samen met de NS 36 "Natuurwandelingen van station naar station' uitgezet. De wandelingen liggen verspreid over heel Nederland en voeren via een stukje LAW van het ene naar het andere station. Afstanden tussen de 9 en de 19 kilometer. Het is niet nodig voor deze wandelingen een gids aan te schaffen: het bij het station verkrijgbare, gecombineerde trein- en wandelkaartje voldoet. Inl over deze wandeltochten in het boekje Er-op-Uit van de Nederlandse Spoorwegen, voor ƒ 4,50 te koop bij stations, VVV's en postkantoren.

VOETWIJZER

Uitgeverij Op Lemen Voeten geeft de Provinciale Voetwijzer uit. Onlangs is de Voetwijzer met veertien wandelingen over Noord-Holland verschenen. Het zijn middellange afstands-tochten die variëren van tien tot 22 kilometer, over grotendeels onverharde paden naar statige buitenplaatsen (paviljoen Welgelegen in Haarlem, huis te Manpad), duinen, dijken en polders, eilanden en havens (Monnickendam, Enkhuizen, Den Oever). Het handzame gidsje geeft historische en geografische informatie, af en toe een toepasselijk citaat en een enkele literatuurverwijzing. De wandelingen zijn ingetekend op topografische kaarten, waar NS-stations, bus- en tramhaltes, horecagelegenheden en bezienswaardigheden op aangegeven zijn. De eerste Provincie Voetwijzer, met vijftien wandelingen in de provincie Zuid-Holland, is nu al aan een herdruk toe (binnenkort te verschijnen). Reden hiervoor is niet dat de tekst verouderd is, maar dat de lobby voor openbare wandelpaden minder sterk wordt. Een prachtige wandeling langs de Kager Plassen is bij voorbeeld nu niet meer te lopen. Een particuliere molenstichting weigert wandelaars toegang over de kade. Ook in Noord-Holland is het volgens hoofdredacteur van Op Lemen Voeten een hels karwei geweest om alle voetpaden op elkaar te laten aansluiten.

TIJDSCHRIFTEN

In de nieuwste Op Lemen Voeten, tijdschrift voor voettochten, reportages over de Baltische eilanden & kusten, Lapland en voetpaden in Nederland. Losse nummers ƒ 7,95. Abonnement (5 nummers) ƒ 37,50. Inl 01615-7450.