Inchecken Schiphol kan voortaan in trein

SCHIPHOL, 15 APRIL. Reizigers uit Oost- en Midden-Nederland kunnen met ingang van 24 mei op weg naar Schiphol al tijdens hun treinreis inchecken. De Nederlandse Spoorwegen houden daartoe eerste klas-coupé's gereserveerd. Deze gezamenlijke proef van NS, KLM, het ministerie van verkeer en waterstaat en de NV Luchthaven Schiphol zal zes maanden duren.

Doel van de proef is om na te gaan of reizigers hun auto laten staan in ruil voor dit extraatje van de "Schiphol Rail Service'. Zij geldt alleen voor mensen die van tevoren via een reisbureau hebben geboekt bij de KLM, en die opstappen in een intercitytrein uit Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort of Hilversum.

De gereserveerde eerste-klascoupé's zullen van buiten als zodanig voor de reiziger herkenbaar zijn. Binnen wacht een hostess met koffie en een krant. Met draagbare telecommunicatieapparatuur geeft zij de gegevens van de klant door aan Schiphol. Daardoor kan de reiziger meteen door naar de paspoortcontrole. Bagage wordt intussen door een kruier naar de bagagekelder gebracht.

Het experiment richt zich vooral op de vaak vliegende reiziger. Het ministerie betaalt mee om te zien of de extra service helpt in de strijd tegen het groeiend autogebruik. In het Structuurschema Verkeer en Vervoer wordt ernaar gestreefd het aandeel van het openbaar vervoer in het voor- en natransport van luchtreizigers naar Schiphol te vergroten van 26 procent nu tot veertig procent rond de eeuwwisseling.

De Schiphol Rail Service zal alleen op werkdagen beschikbaar zijn in een beperkt aantal treinen. De gebruiker moet ervoor betalen, maar de kosten zijn volgens de initiatiefnemers aanzienlijk lager dan die van een autorit naar en parkeren op Schiphol.