"Hierdoor ligt iedereen straks aan de monitor'

VOLENDAM, 15 APRIL. Het Zuiderzee-toernooi in Volendam is normaal gesproken een onbelangrijk tussendoortje. “Het haalt Teletekst niet eens”, aldus organisator Leo Steegman. Voeg er een dimensie aan toe en er komen wel belangstellenden op af. Steegman introduceerde bij wijze van experiment nieuwe spelregels, die onder meer afgekeken zijn van het Amerikaanse soccer en bij de wereldvoetbalbond boven in de la liggen. “Je moet eens wat anders. Al is het alleen maar om de aandacht te trekken.”

Het voetbal moet aantrekkelijker, vindt ook de Fifa, die geschrokken is van het armzalige WK in Italië. De terugspeelbal waarbij de keeper de bal niet meer mag oprapen, is inmiddels geaccepteerd als een doeltreffende ingreep. De aanwezige spelers en trainers in Volendam waren minder te spreken over de nieuwste experimenten. Alleen de intrap in de plaats van de inworp werd als een verbetering beschouwd. “Maar die moet je niet per se voor de pot willen gooien”, meenden de voetbalgeleerden. De balcirculatie is immers tot wet verheven.

Sparta, NAC, Heerenveen en gastheer Volendam waren de proefkonijnen. Ze hadden zichtbaar moeite met de aanpassingen. De beroemde "automatismen in de voetballerij' veroorzaakten hilarische taferelen. Spelers die ingooiden, terwijl een intrap toegestaan was. Aanvallers die angstvallig achterom keken bij vermeend buitenspel, hoewel ze zich op het moment van aanspelen tussen de middenlijn en de nieuwe 32 meter-lijn bevonden. En de speaker kreeg de lachers op zijn hand toen het over een time-out had, maar een shoot-out bedoelde.

Ook Fritz Korbach zorgde voor een komische noot door haarfijn het gebaar van de time-out te imiteren. De Volendamse trainer was niet erg te spreken over de de experimenten. “Met de nieuwe buitenspelregel ligt bij ons binnen de kortste keren iedereen aan de monitor. Je krijgt het Engelse verhaal: lange halen gauw thuis.” Leo van Veen was aandachtig toeschouwer. De RKC-trainer die als speler bij de Los Angeles Aztecs de shoot-out leerde kennen, was positiever in zijn oordeel. “Je krijgt een heel ander spel. Met vier linies, waarbij de voorste twee spelers langs de 32-meterlijn pendelen. De shoot-out is leuk voor het publiek. Het is moeilijker dan je denkt. In Amerika wordt maar 20 procent gescoord.”

De Spartaan Michel Valke lukte het niet binnen vijf seconden de doelman te verschalken. Afgelopen weekeinde krulde de Rotterdamse technicus nog een vrije trap in de bovenhoek. Clubgenoot Ton Cornelissen adviseerde Valke te stoppen met voetbal. Maar hij hoeft niet te vrezen. Niet elke overtreding over de middenlijn wordt bestraft met een shoot-out. Een lichte overtreding levert een vrije trap op. Het bananenschot van Keizer, Van Hanegem en Valke raakt niet in de vergetelheid. De ingooi van John de Wolf wordt waarschijnlijk wel geschiedenis. De Fifa overweegt de intrap definitief in te voeren bij het WK'94 in de Verenigde Staten.

    • Jaap Bloembergen