Goedkoper bellen via een omweg

ROTTERDAM, 15 APRIL. “Het werkt perfect”, oordeelt L. van Keulen tevreden. Hij is makelaar in veevoeders en graansoorten in Deventer, en hij belt wel een paar keer per dag met Zuid-Amerika. Sinds een week of drie doet hij dat een stuk goedkoper. “Bellen met Brazilië is 38 procent voordeliger, en bellen met Argentinië scheelt 45 procent.”

Van Keulen maakt gebruik van de diensten van Global Access, een bedrijf in Lelystad dat veel goedkopere telefoonverbindingen aanbiedt dan PTT Telecom.

Van Keulen hoeft alleen maar een nummer in New York te bellen. Hij laat de telefoon een paar keer overgaan en legt dan de hoorn neer. Na een tiental seconden wordt hij automatisch teruggebeld. Hij neemt op en hoort een zoemtoon. Hij "zit nu in New York' en als hij 011 drukt om weer uit de VS te komen, kan hij met de hele wereld bellen. En dat voor de toch al lagere tarieven Amerikaanse tarieven, die door het nachttarief in de VS nog eens extra laag uitkomen.

Ook Willem Gülger, directeur van een reisbureau dat vooral in Nepalese bestemmingen doet, heeft het goedkope telefoneren ontdekt. Hij is klant van Adfax, dat een vestiging heeft in Burgh-Haamstede. Adfax werkt via het Engelse telefoonnet. De klant kan meteen bellen, maar moet wel veel toetsen indrukken. Eerst een 06-nummer, dan een persoonlijke pincode en dan zit hij in de Adfax-centrale in Margate (Kent). Nu nog het nummer om Engeland weer uit te komen en daarna het nummer van de abonné.

Gülger heeft het toegangsnummer en de pincode in het geheugen van zijn telefoon opgeborgen en is met één toets al in Engeland. “We betalen voor Nepal nu 3,50 gulden per minuut, terwijl de PTT 5,86 gulden rekent. Het scheelt ons vijftienhonderd gulden in de maand”, zegt hij.

Pag 22: Internationale sluiproutes telefonie

Global Acces en Adfax zijn internationaal opererende bedrijven met een vestiging in Nederland. Ze kennen de lucratieve sluiproutes van de internationale telecommunicatie op hun duimpje. Omdat elke nationale PTT zijn eigen tarieven heeft, kan het "routeren' van telefoonverbindingen heel voordelig zijn. Zo zijn de Amerikaanse en de Engelse tarieven flink wat lager dan de Nederlandse. Een telefoonbemiddelaar die er in slaagt een goedkope verbinding naar een van deze landen uit het vuur te slepen, kan zijn klanten een wereld van goedkoop fax- en telefoonverkeer bieden. De Engelse en Amerikaanse telefoonbedrijven zien die nieuwe aanwas graag komen en zijn best bereid een flinke kwantumkorting te geven. De telefoonbemiddelaars leggen er voor hun klanten weer een paar procent bovenop en van die marge kunnen ze goed bestaan.

Adfax en Global Access opereren nu een paar maanden op de Nederlandse markt en hebben hier al enkele honderden klanten geworven. Reisbureau's, bedrijven met vestigingen in andere landen, maar ook een organisatie als Artsen zonder Grenzen zijn de grootse fans van het goedkope bellen. Abonnements- of entreegeld wordt niet geheven, de klanten zien per maand alleen de gesprekskosten van hun credit-card afgeschreven.

Wat vindt PTT Telecom ervan? De voorlichters verzekeren dat het mág, en dat ze er niet erg van onder de indruk zijn. “Het is normale concurrentie”, zegt PTT-voorlichtster Mieke Plaschek. “Het is eigenlijk hetzelfde wat grote internationale bedrijven al langer doen. Die wikkelen hun telefoonverkeer ook steeds meer via goedkope huurlijnen af. Nieuw is wel dat die faciliteiten sinds kort ook aan buitenstaanders mogen worden aangeboden. We hebben overigens al een paar van deze bedrijven zien opkomen en ondergaan. Als wij de tarieven verlagen houden ze er mee op.”

Maar dat zijn Adfax en Global Access helemaal niet van plan. “Onze tarieven blijven laag”, verzekert dr. P. Gelderloos, directeur van de Nederlandse vestiging van Global Access. “We zijn nu 40 tot 60 procent goedkoper dan de PTT en we gaan binnenkort nog zo'n 10 à 15 procent verder naar beneden.” Ook A. Janson, directeur van Adfax in Engeland is niet bang voor de PTT. “Hun tarieven zijn te hoog en dat laten wij zien.”

    • Warna Oosterbaan