EURO DISNEY.

EURO DISNEY

Het sprookjespark is gebouwd volgens het klassieke Disneyland-schema: bij binnenkomst Main Street, een geromantiseerd Amerikaans straatje van rond de eeuwwisseling, schattig omdat alles op vijfachtste van de ware grootte is ontworpen. De route loopt dan via het Sprookjeskasteel naar de vier landen: Frontierland (western), Adventureland (exotisch), Fantasyland (sprookjes) en Discoveryland (futuristisch). Buiten het park is er het Disneyfestival, een Las-Vegas-achtige hoofdstraat met Buffalo Bill's Wild West Show, een country en western cafe, discotheken, sportkroegen, 'Happy Days' snackbars, speelhallen, souvenierwinkels, visrestaurants. En daarachter liggen weer de zes themahotels, met 5.200 bedden, het kamp Davy Crockett, en golfbanen.

Euro Disney Resort ligt 32 km ten oosten van Parijs aan de autosnelweg A4. Vanuit Parijs: richting Nancy-Metz (afrit Porte de Bercy, op de ringweg). Uitvalsweg Serris-Provins. Vanuit Noord-Frankrijk en het vliegveld Roissy-Charles-de Gaulle A volgen (richting Parijs), vervolgens A104, die uitkomt op de A4. Openingstijden: T/m 24 april 9-22u. 25 april t/m 29 juni, ma t/m vr 9-19u, za en zo 9-23u. In het hoogseizoen, van 30 juni t/m 12 sept. dag 9_23u. Prijzen: Voor volwassenen 225 ff per dag, voor kinderen tot 12 jaar 150 ff per dag. Kortingen bij twee- of driedaags verblijf. Vanaf 12 juni gaat de prijs van een toegangskaartje omhoog. Euro Disney Resort, Marne la Vallee. Het oude (gratis!) 06-nummer in Nederland is opgeheven. Voor inlichtingen en reserveringen: 09-33149414946. (Nederlandssprekende telefonistes).

DE ZEVEN WERELDZEEEN

Hoe is het om een rog te aaien? Of om haaien om je heen te zien zwemmen? Observeer de rovers van de zee vanuit een glazen bel die omstuwd wordt door 600.000 liter water in het grootste zeecentrum van Europa: In Nausicaa zwemmen driehonderd verschillende vissoorten in 1400 kubieke meter aquarium. Waan je in de geheimzinige duisternis van de diepzee, of beleef het ruige vissersbestaan op de brug van een trawler. Bij mooi weer daarna lekker zwemmen aan het strand van Boulogne-sur-Mer, of in de visstandjes langs de haven je vergapen aan de fruits de mer. Nausicaa, Centre National de la Mer. Boulevard Sainte-Beuve 62200 Boulogne sur Mer (te bereiken vanuit Lille via Duinkerken en Calais). Inl 09-3321309898. Folder verkrijgbaar bij het Frans verkeersbureau, Prinsengracht 670, Amsterdam (schriftelijk aanvragen).

BEELDEN VAN DE TOEKOMST

Mega-bioscoopschermen, 3D film, Kinemax en Omnimax in "het Europese park van het bewegende beeld' Futuroscope, houden de kijker gekluisterd aan zijn stoel. "Le tapis Magique' vertoont film onder je voeten, en in bewegende bioscoopstoelen maak je de ultieme wildwaterkanotocht. Een glazen gebouw in de vorm van een omgevallen bergkristal biedt iedere bezoeker de beste plaats voor het filmdoek van 600 vierkante meter. Eigen films gebaseerd op het concept "leren is leuk'. Jaunay-Clan, 7 kilometer ten noorden van Poitiers (Autoroute A 10, Parijs Bordeaux, exit Futuroscope Nr 18). Dag 9-18u30, inl 09-3349493010, fax 49493030. Folder verkrijgbaar bij het Frans verkeersbureau, Prinsengracht 670, Amsterdam (schriftelijk aanvragen).

ASTERIX

“In een klein Gallisch dorpje ...”. Bijna tweeduizend jaar na dato nog steeds gebakkelei van Obelix, de zingende bard, het hondje Idefix en “rare jongens die Romeinen” in Parc Asterix. Ook dolfijnen, een _ anachronistische _ achtbaan en ander vermaak voor kinderen. Via autoroute du Nord naar Parijs: op twintig kilometer afstand van het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle, vervolgens via een rechtstreekse afslag "Parc Asterix". Dag 10-18u. Inl 09-331644623397.

MADURODAM IN FRANKRIJK

De kastelen van Chambord en Chenonceau, een Bretons havenstadje, het fort Boyard en de onvermijdelijke Eiffeltoren: Bezoek heel Frankrijk in een middag. France Miniature, Route du Mesnil 25, Elancourt. Neem vanuit Parijs de A13, vervolgens de A12 en N12 richting Saint-Quentin en Yvelines/Dreux. Volg Elancourt centre alsmaar rechtuit tot het park aangegeven staat. Dag 10-19u. Inl 09-33(1)30515151.

LA CITE

In de "Stad van wetenschap en industrie' kun je een vliegtuig besturen, een embryo zien groeien en door het menselijk lichaam reizen. Het museum "Cite des Sciences et de l'Industrie' is een onderdeel van Parc de la Villette. Bekijk het park door de periscoop van de marine-onderzeeer "L'Argonaute', of beklim de Ariane raket. Avenue Corentin Canou, 30, Paris. Di t/m zo 10-18u. Inl 09-33(1)40058000.