Eis vier jaar voor ontsnapping uit cel

ASSEN, 15 APRIL. Officier van justitie mr. K.R. van der Velde heeft gisteren voor de rechtbank in Assen vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 29-jarige man wegens gebruik van geweld bij een ontsnappingspoging.

De man was één van de drie gedetineerden die op 23 oktober vorig jaar uit de penitentiaire inrichting De Grittenborgh in Hoogeveen ontsnapten. Bij die ontsnapping werd een aantal personeelsleden gegijzeld, bedreigd met een mes of geslagen. Met een gestolen auto maakten zij zich vervolgens uit de voeten. De verdachte zat een straf van twintig jaar uit, onder meer wegens doodslag. Hij had zijn vluchtplan gemaakt nadat hij zijn vrouw en kind niet meer zonder toezicht mocht zien. Volgens zijn raadsvrouw, mr. E. Mannheim leidt “de verontmenselijking in de Extra Beveiligde Inrichtingen (EBI's) en het totale gebrek aan privacy, tot reacties als deze”.