Egypte, Israel hoopvol over vredesoverleg

TEL AVIV, 15 APRIL. De Egyptische president Hosni Mubarak en de Israelische premier Yitzhak Rabin zijn na hun besprekingen van gisteren in Ismailya optimistisch gestemd over hervatting van het vredesoverleg op 20 april in Washington.

Volgens de Israelische media heeft Mubarak twee dagen geleden van PLO-leider Yasser Arafat in Kairo de verzekering gekregen dat de Palestijnen eveneens op de afgesproken datum aan de onderhandelingstafel zullen aanschuiven. De definitieve beslissing over Arabische deelneming aan het voortgezette vredesoverleg valt echter zaterdag tijdens de bijeenkomst van de Arabische ministers van buitenlandse zaken en de PLO in Damascus.

Mubarak maakte na het gesprek met Rabin duidelijk dat hij geen druk op zijn Israelische gast had uitgeoefend om concessies aan de Palestijnen te doen om hun terugkeer naar de vredesbesprekingen te verzekeren. Via de VS en Egypte is de PLO echter op de hoogte gesteld van een "pakket' maatregelen en gebaren dat Israel de Palestijnen zal aanbieden na de hervatting van de vredesbesprekingen - niet daarvoor. Het gaat onder andere om terugkeer van 35 voor het uitbreken van de intifadah in 1987 uitgewezen Palestijnen, meer controle op de eerbiediging van de mensenrechten in de bezette gebieden en duidelijkere formuleringen met betrekking tot de door Israel voorgestelde Palestijnse bestuursautonomie.

Staande naast Mubarak zei Rabin dat Israel een vergelijk met de Palestijnen baseert op resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de VN, dat wil zeggen uiteindelijk aanstuurt op een territoriaal compromis met de Palestijnen. Hoewel dat een bekend standpunt is van de regering-Rabin hechten de Palestijnen er belang aan dat de Israelische premier dat gisteren nog eens nadrukkelijk heeft gezegd en zich bovendien heeft opengesteld voor opneming van de Palestijnse leider Faisal Husseini uit Oost-Jeruzalem (en een adres in bezet gebied) in de Palestijnse delegatie.

Mubarak stelde Rabin op de hoogte van de bereidheid van de Syrische president Hafez al-Assad “alles voor alles te geven”, dus in ruil voor volledige ontruiming van de Hoogvlakte van Golan volledige vrede met Israel te sluiten. Rabin vindt deze Syrische opstelling te vaag. Hij zei gisteren dat de omvang van de Israelische terugtrekking op de Golan een functie zal zijn van de manier waarop Syrië de vrede invult.