DUITSLANDBEELD

NRC Handelsblad vermeldde op 29 maart de resultaten van het onderzoek Bekend en onbemind van Instituut Clingendael over het negatieve beeld van "de Duitsers' bij Nederlandse jongeren.

In de vier jaar dat ik woon en werk in Nederland is mij opgevallen dat vele jongere Nederlanders een stereotype, door vooroordelen ingegeven houding tegenover hun Oosterburen hebben. Er zijn bijvoorbeeld zevenjarige jongens, die "niets van Duitsland moeten hebben', vaders en zonen, die de Tweede Wereldoorlog tot hun hobby hebben gekozen en aardige dertigjarige collega's, wier kennis van Duitsland tot "deutsche Gründlichkeit', neo-nazi's en een niet bestaand militarisme is beperkt. Geen idee van wat er werkelijk in Duitsland speelt, geen spoor van kennis van de Duitse geschiedenis behalve van de periode 1940-45, en nooit in aanraking gekomen met Duitse jongeren van dezelfde leeftijd. Er wordt niet aan gedacht dat misschien Nederlanders in Duitsland en elders in Europa ook wel eens de attributen "arrogant en betweters' toegekend krijgen.

In mijn jeugd nam ik deel aan "Duits-Franse jeugduitwisseling'. Het was niet zo verbazingwekkend: wij konden uitstekend opschieten met onze vroegere aartsvijand en hij met ons. Een prima ervaring. Misschien dat ik daardoor veel sympathieën voor "de Fransen' overgehouden heb, Le Pen ten spijt. Misschien zou een Nederlands-Duitse jeugduitwisseling nog beter werken dan het gezamenlijke legerkorps.