Duits kartelbureau blokkeert grote fusie in autosector

Het kartelbureau in Duitsland geeft geen toestemming voor de overneming van de Amerikaanse producent van versnellingsbakken Allison Transmission, onderdeel van General Motors, door de Duitse branchegenoot ZF Friedrichshafen. Het Duitse ZF legt zich hier niet bij neer en zal naar de rechter stappen om de fusie toch tot stand te kunnen brengen, zo heeft de onderneming laten weten.

Het contract voor de overneming werd vorig jaar augustus getekend. Het kartelbureau is van oordeel dat ZF door de transactie een te overheersende marktpositie zou krijgen. Allison Transmission te Indianapolis maakt automatische versnellingsbakken. Er werken 5000 mensen. De jaaromzet bedraagt ongeveer 850 miljoen dollar (1,5 miljard gulden).

ZF Friedrichshafen is in de internationale autobranche één van de grootste onafhankelijke producenten van transmissies, stuurinrichtingen en onderstellen. Vorig jaar werd met 34.000 werknemers een omzet behaald van 6,21 miljard mark (7 miljard gulden).