De heren doen leuk mee

Man en vrouw gaan dit jaar samen naar de huishoudbeurs. Samen keuren zij hapjes, samen wonen zij demonstraties bij, en samen testen zij de nieuwste electrische boor. Maar ruimtelijk borduren blijft voorbehouden aan de vrouw.

De Huishoudbeurs, Rai Amsterdam. 14 t/m 18 april: 10-17u; 19 t/m 23 april: 10-17u én 19-22u.

Ook de man moet naar de Huishoudbeurs. Was het twee jaar geleden op de affiches nog onduidelijk of de vrouw dan wel de man van het jonge stel de wederhelft voor een bezoek uitnodigde, vorig jaar was het de man die ondubbelzinnig te kennen gaf dat hij naar de Huishoudbeurs wilde. En dit jaar is er geen discussie: ze gaan samen. De Amsterdamse beurs wil kennelijk een nieuwe doelgroep bereiken, en heeft het daarbij aanmerkelijk gemakkelijker dan de concurrenten die 'Femina', 'Vrouw 93' of 'Alles voor Eva' heten.

Veelzeggend genoeg opende twee jaar geleden minister Alders de beurs. Hij was gestrikt onder het mom van 'milieuvriendelijk verpakken', maar de organisatie had natuurlijk gedacht: dan hebben we de eerste man vast binnen. De minister zal toch wel hebben begrepen dat de consumptiedrang, die de drijvende kracht achter de huishoudbeurs vormt, tegelijkertijd de bijl aan wortel van zijn milieubeleid is?

Of was zijn optreden een treffende verbeelding van de paradox die ieder milieubeleid in een consumptiemaatschappij betekent? Vorig jaar was het de beurt aan staatssecretaris Ter Veld om de Huishoudbeurs te openen. De offici"ele reden van haar verschijnen had iets met werkgelegenheid te maken. Maar ook toen hadden de organisatoren emancipatie als verborgen motief.

De Huishoudbeurs blijkt een onvermoede gelegenheid om na te gaan of twintig jaar staatssecretarissen voor emancipatie, Postbus 51, deeltijdarbeid, kinderopvang en positieve discriminatie resultaat hebben opgeleverd. Tonen mannen nu eindelijk belangstelling voor het huishouden, en zijn zij bereid zich van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte te stellen?

Op een malicieus gekozen tijdstip, donderdagochtend, bezocht ik vorig jaar de Huishoudbeurs. Ik verwachtte op een doordeweekse dag uitsluitend groepen huisvrouwen aan te treffen, en als enige mannen de chauffeurs van de bussen waarin de dames werden vervoerd. In de sneltram werd mijn vermoeden bevestigd. 'De Huishoudbeurs. Dames, uitstappen!', riep de bestuurder bij de halte RAI.

Het pakte anders uit. Er liepen flink wat mannen rond, in alle gevallen vergezeld van een vrouw, en te verdelen in twee categorieën: de eerste groep bestaand uit mannen van 55 jaar en ouder die we tegenwoordig senioren noemen, veelal gekleed in grijze of bruine jacks die tot net onder de billen reiken en om onduidelijke reden 'autocoats' heten (VUT en seniorenkaart blijken een belangrijke bijdrage aan de emancipatie leveren); de tweede bestaand uit mannen van onder de 35 jaar, eveneens gekleed in jacks, maar dan kort met brede paarse, lila en groene strepen.

Zij zijn niet alleen lijfelijk aanwezig op de Huishoudbeurs. De heren der schepping doen ook leuk mee, of het nu gaat om het keuren van hapjes of het bijwonen van demonstraties. Alle trends en thema's - de lange mens, het milieu, de gezondheid en light, vooral veel light - zijn aan mannen welbesteed. Alle nieuwigheden, zoals stickers in meloenvorm voor op de blote borsten bij de zwembadbar, een piepkleine wasmachine voor contactlenzen, en een handige huishoudhulp waarmee in een handomdraai veertig soepballetjes tegelijk kunnen worden gemaakt, mogen op de belangstelling van mannen rekenen. Bij de aanschaf van serviezen, bankstellen en keukens is altijd een man betrokken. Net als bij apparaten waar méér dan twee knopjes aanzitten.

Bij de stands van de Koninklijke Landmacht en van Voetbal International vragen naast mannen ook veel vrouwen om informatie. Ook de boormachines, de beitels en de zagen genieten van mannen en vrouwen gelijkelijk belangstelling. Alleen de stand met pakketten voor het driedimensionaal handwerken aan lampekappen, bijbelomslagen en hoepelrokjes voor poppen wordt bezocht door louter vrouwen. De grenzen van de emancipatie liggen bij het ruimtelijk borduren.

    • Joep Habets