Breukink staat op scherp voor grote-rondenwerk

HOEI, 15 APRIL. Aan de oppermachtige winnaar Maurizio Fondriest konden ze niet tippen, maar ze toonden wel hun goede vorm. Erik Breukink en Gert-Jan Theunisse streden gisteren aan het front in de Waalse Pijl. Beide Nederlandse ronderenners lijken klaar voor de naderende grote etappewedstrijden, waarvan de Spaanse Vuelta de eerste is. Over anderhalve week klinkt het startschot.

Met name Breukink staat op scherp. In dienst van het Spaanse Once heeft hij veel aan zelfvertrouwen gewonnen. Onder de rustgevende vakman Manolo Saiz is de Gelderlander bezig aan een uitzonderlijk sterk voorseizoen, met de hoofdprijs in het Criterium International als hoogtepunt. Maar álles staat vooralsnog in het teken van de Ronde van Spanje. De Waalse Pijl was voor Breukink slechts een test. “Die is méér dan geslaagd”, stelde hij tevreden vast. Hij eindigde in de Ardennentocht als vierde. “Dit is de eerste keer in mijn leven ”, vervolgde hij, “dat ik echt goed rijd in een klassieker.”

En dat terwijl de Waalse Pijl niet de favoriete wedstrijd van Breukink is wegens de Muur van Hoei, die in deze editie vier keer moest worden beklommen. De beruchte bult, waarop ook de finish lag, is voor de Nederlander te steil. Hij komt daar altijd in ademnood. “Ga ik met zes klimmers omhoog, dan word ik gegarandeerd zesde”, zei de Nederlander, die zich in Luik-Bastenaken-Luik beter in zijn element voelt. Ook die klassieker, die zondag wordt gehouden, was gepland als een oefenwedstrijd, maar misschien doet de gretige Breukink wel een gooi naar de zege. “Waarom niet”, grijnsde zijn succesrijke baas Saiz in Hoei.

Theunisse zal in Luik-Bastenaken-Luik zeker aanvallen. De 30-jarige kopman van TVM heeft het een en ander recht te zetten. Ten eerste wil hij zich revancheren voor zijn optreden in de Waalse Pijl, waar hij méér had gewild dan de achtste plaats. Op de voorlaatste beklimming van de door hem geliefde Muur doorkruiste een klapband zijn mooie plannen. “Het duurde even voor de mecanicien bij me was”, mopperde Theunisse bij de douches. “Ik verloor zeker een minuut. Mijn ploeggenoten brachten me weer naar voren, maar het kostte toch veel energie, vooral omdat ik niet op mijn eigen fiets reed.” Vandaar dat Theunisse niet genoeg kracht meer had mee te gaan met Breukink, Claudio Chiappucci, Andrea Chiurato en Gérard Rué, die op zeventien kilometer van de finish een felle jacht openden op de eerder weggesprongen solist Fondriest.

Theunisse, die niet start in de Ronde van Spanje, heeft een tweede reden om in Luik-Bastenaken-Luik te vlammen. De sponsor van het door hem aangevoerde team is ontevreden over de prestaties in dit seizoen. “Wie in de Waalse Pijl zonder een goed excuus opgeeft”, zei TVM-directeur Ad Bos aan de vooravond van de klassieker, “pak ik zijn fiets af.” Theunisse & co trokken zich die kritiek zeer aan. Helper Maarten den Bakker ging vroeg in de aanval, Danny Nelissen liet vervolgens zijn gezicht zien en ook de oude Dag-Otto Lauritzen deed van zich spreken. Kopman Theunisse zat in de voorhoede, toen de toppers bij donderslagen en hagel aan de finale begonnen.

Geen weer voor Fondriest, wisten de kenners. Meer dan eens heeft de renner uit Cles toegegeven dat hij een hekel heeft aan neerslag. Maar hij is niet meer de mooi-weerrijder van weleer, niet meer het verwende ventje van zijn eerste jaren als beroepsrenner. De 28-jarige Italiaan is in alle opzichten veranderd. Hij is harder geworden, zelfbewuster, aanvalslustiger, meer allround en hij kan het werk afmaken. “Dat komt door die twee jaar bij de topploeg Post”, herhaalde hij gisteren voor de zoveelste keer, toen hij de bloemen in ontvangst had genomen en een warme handdruk kreeg van Theo de Rooy, de tweede ploegleider van Post. Drieënveertig kilometer voor de eindstreep ging hij in de aanval, Michele Bartoli - Fondriest kende zei hem later niet te kennen - sloot aan, maar de jonge Italiaan kon de maestro niet lang bijbenen. In een moordend tempo reed Fondriest naar de finish. Onbedreigd, hoewel erkende grootheden als Breukink en Chiappucci toch fel jacht op hem maakte, haalde hij de streep.

“De dubbelslag is binnen”, zei Fondriest, ook doelend op Milaan-Sanremo, zijn nog grotere zege in dit seizoen. De kopman van Lampre bracht zijn totaal aantal overwinningen in dit competitie op zeven, waarmee hij koploper is van het hele profpeloton. Misschien vergroot hij zijn voorsprong komende zondag nog in Luik. Want wie kan campione Fondriest in deze vorm bedwingen?