Bende inde miljoenen via gestolen cheques

ROTTERDAM, 15 APRIL. De Rotterdamse politie heeft deze week drie leiders van een criminele organisatie gearresteerd, die voor miljoenen fraudeerde met gestolen girobetaalkaarten en cheques. Dat maakte de politie gisteren bekend.

De drie hoofdverdachten, een 35-jarige Rotterdammer, een 46-jarige in Rotterdam wonende Italiaan en een 36-jarige inwoner van het voormalig Joegoslavië uit Capelle aan den IJssel, zijn aangehouden voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Naar schatting van de recherche zijn Nederlandse banken voor 4 tot 6 miljoen gulden benadeeld door de bende. De opbrengst werd besteed aan gokken en luxe-artikelen en voor het onderhouden van in het buitenland gevangen leden van de organisatie. De drie hoofdverdachten zijn aangehouden voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Op adressen in de Randstad kochten leden van de organisatie de afgelopen jaren duizenden waardepapieren in, alsmede bank- en giropasjes en paspoorten. Deze waren buit gemaakt via honderden inbraken door heel Nederland. De hoofdverdachten bekeken welke blanco girobetaalkaarten en cheques ze konden koppelen aan paspoorten, giro- en bankpasjes. Door identiteitspapieren te vervalsen maakte de organisatie complete sets, die werden verzilverd in geheel Europa. Bij de verzilvering hield de politie in het buitenland de afgelopen maanden al handlangers van de bende aan.

In Nederland had de eerste aanhouding eind maart plaats. Bij een huiszoeking in Amersfoort, Leiden en Breda werd vervalsingsapparatuur, honderden Euro- en travellercheques en betaalkaarten, bank- en giropasjes en vervalste paspoorten gevonden.

Het gaat volgens de politie om een van de grootste onderzoeken tot nu toe naar fraude met girobetaalkaarten en Eurocheques. Het onderzoek heeft zeven maanden in beslag genomen. Het onderzoek naar de organisatie duurt tot eind mei. Twee ondergeschikte medewerkers van de bende zijn al aangehouden, in de komende weken denkt de politie nog zeker zes arrestaties te verrichten.